Zorgen bij dierenartsen over mopshondenfilm "Patrick" | Dogzine

Zorgen bij dierenartsen over mopshondenfilm "Patrick"

patrick

De internationale organisatie van dierenartsen voor gezelschapsdieren, Fecava, is bezorgd over de komende Disney-film “Patrick”. In de film speelt een mopshond een grote rol.

“Mopsen zijn een zogenaamd kortsnuit-hondenras, net als de Franse en Engelse buldog.  Vanwege hun extreme uiterlijkr zijn ze vatbaar voor veel gezondheidsproblemen ', zegt Wolfgang Dohne, voorzitter van de Fecava. Terwijl huisdieren op deze manier worden gefokt om hen aantrekkelijker te maken voor kopers, is het een feit dat deze overdreven kenmerken kunnen leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, huidinfecties, oogaandoeningen en spinale of neurologische problemen, met ernstige gevolgen voor hun gezondheid en welzijn.”

'Beroemdheden, sociale media en filmmakers dragen sterk bij aan het vergroten van de populaire vraag van bepaalde rassen. In de afgelopen jaren heeft dit geleid tot een echte explosie van het aantal brachycefale honden zoals de Franse buldog, ' bevestigde Monique Megens, vertegenwoordigster  van de Fecava bij de gezamenlijke dierenwelzijnscommissie van FVE en de Union of European Veterinary Practitioners. 'Dit is een zorgwekkende trend, omdat de overdreven kenmerken van deze honden betekent dat velen een zware operatie nodig hebben om normaal te kunnen ademen.'

De Britse Brachycephalic Working Group, bestaande uit dierenartsen, rasverenigingen, liefdadigheidsinstellingen en academici, uitte ook zijn bezorgdheid dat de film zou kunnen leiden tot een toename van de vraag naar mopshonden. Daarom stapte de organisatie naar Disney toe om ervoor te zorgen dat de film tot nog meer problemen voor dit soort rassen zou leiden.


 


Daarom heeft Disney in samenwerking met de BWG in Engeland nu besloten om een welzijnsbericht toegevoegd aan de aftiteling, met uitleg over de gezondheidsproblemen waarmee mopsen geconfronteerd worden. Verder worden er in de marketing geen aangeklede mopsen gebruikt, en blijft merchandising achterwege.

poster

De film Patrick gaat over Sarah, een jonge vrouw wiens leven nogal overhoop ligt. En zeker heeft ze geen behoefte om voor iemand te zorgen. Toch komt Patrick in haar leven, een hopeloos verwende mops die ze erft van haar grootmoeder.

De film wordt geregisseerd door Mandie Fletcher, Beattie Edmondson speelt de rol van Sarah. Vanaf 29 juni is de film in Engeland te zien, of en wanneer de film in Nederland en België uitkomt is nog onbekend.

Wellicht ook interessant

a dogs way home

Tenminste twee hondenfilms dit jaar in de bioscoop

Wie van honden en van films houdt, gaat een mooi jaar tegemoet. Tenminste twee tearjerkers met honden in de hoofdrol staan op het programma.

screenshot gelekte video

Geen mishandeling herder in "a Dog's Purpose"

De gelekte  video waarin een bange hond wordt gedwongen in kolkende water te zwemmen tijdens het filmen van "a Dog's purpose 'werd op misleidende wijze bewerkt en de Duitse herder bleef ongedeerd.

a dogs purpose affiche

A Dog’s Purpose

De hondenfilm bij uitstek voor 2017 lijkt A Dog’s Purpose te worden. In de film wordt het levensverhaal verteld van een hond. Of eigenlijk meerdere levens.