• Showdogs, in première en criticasters gaan los

Showdogs, in première en criticasters gaan los

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Showdogs, in première en criticasters gaan los

wo, 05/23/2018 - 13:27

In de Verenigde Staten is de film “Show Dogs” in première gegaan, en het kan bijna niet anders, diverse belangengroepen hebben flinke kritiek geuit op de komedie over honden op een hondenshow.

Allereerst, waar gaat de film over. Simpel, een politiehond, Max, een enorme macho-Rottweiler, moet undercover gaan op een hondenshow om een enorme ramp te voorkomen. Het gaat daarbij om hondensmokkelaars die hondenshows zouden gebruiken als smokkelmethode. Als er ook een babypanda wordt gesmokkeld, is het tijd voor het optreden van Max als undercoveragent. Max, die meestal alleen werkt, krijgt nu een menselijke partner (een rol van Will Arnett) toegewezen, maar hond en mens zijn het vrijwel overal over oneens. Naast Arnett spelen verder o.a. Chris Bridges, Natascha Lyonne en Omar Chaparro mee in de door Raja Gosnell, bekend van o.a. de Scooby Doo fils en van Beverly Hills Chihuahua,geregiseerde film.

De film kreeg van de Amerikaanse filmkeuring de classificatie “Parental guidance” mee. Simpel gezegd, een familiefilm waarin sommige scenes isschien niet helemaal geschikt zijn voor de allerkleinsten.Afgelopen weekeinde was “Show dogs”in 3200 filmzalen te zien, met een eerste omzet van 6,5 miljoen dollar.

Maar, kritiek blijft niet uit. PETA, in de persoon van Lisa Lange, gaat –niet helemaal onverwacht- tekeer tegen hondenshows en fokkers die alleen maar geld willen verdienen door hun hond te pimpen. “Weiger naar films en hondenshows te gaan waar fokkers onbruikbare honden als afval dumpen in een wereld die toch al overbevolkt is door zwerfhonden”, aldus Lange in een email.

fb commentaar

Maar ook bezorgde moeders, in de persoon van Terina Maldonado,laten van zich horen. Op het weblog “MacaroniKids” omschrijft Maldonado de film als een film die de hoogste waardering zou krijgen, ware het niet dat er een “dark and disturbing message” in de film zit. En dat bericht is dan dat Max in de film –zoals iedereen die honden showt zelf ook wel weet-  zijn edele delen moet laten inspecteren op aanwezigheid. Hij vindt het niet leuk (geen getrainde showhond natuurlijk) en gromt naar de keurmeester tijdens de eerste inspecties, maar, gedurende de film, raakt hij er aan gewend. En uiteindelijk –uiteraard in de finale-  gaat alles prima en laat Max het rustig toe. Of, zoals Maldonado schrijft “He’s flying through the sky, dancing with his partner, there are fireworks and flowers-everything is great-all while someone is touching his private parts.”

En in een land waar elk kind ouder dan drie met een geweer mag lopen (nu ja, zo ongeveer) is dit een vreselijke boodschap, meent Maldonado Gesteund op Social Media door honderden andere bezorgde ouders die de “subliminal message” ernstig veroordelen. “Private parts are just private” meent Maldonado, en de scenes zouden kinderen ertoe bewegen hun eigen genitaliën maar al te makkelijk te laten aanraken.” With the #MeToo movement and all the talk of sexual predators in Hollywood, I couldn’t help but think this message, that is blatantly in the open for adults to see, but over a child’s understanding, is meant to groom children to be open to having people touch their privates, even though they don’t want it.  It gives them the idea of a “zen place” to go to mentally when they are touched.”


Lees ook: Isle of Dogs, nieuwe animatie-hondenfilm dit voorjaar te zien

De filmmakers hebben inmiddels via Facebook laten weten dat de bewuste scene volledig in overeenstemming is met de waarheid, en dat keurmeesters van Crufts zijn geraadpleegd over hoe dit in zijn werk gaat. (zie afbeelding). Dat heeft de verontruste ouders echter niet tot bedaren gebracht, een petitie is inmiddels gestart. Nieuwe criticasters hebben ook nog ergens een miniscene gevonden die een mishandelaar en zijn slachtoffer al te close zien worden, “It was a straightforwardly tender reconciliation between an abuser and his victim” 

Hiermee is het geklaag echter nog niet afgelopen, ook de American Kennel Club doet inmiddels een duit in het zakje. Opnieuw op Facebook, zegt de AKC (via de Canine Chronicle) “De film is geen nauwkeurige weergave van onze hondensport of zijn deelnemers. De hondententoonstelling is een aloude sport in ons land en mag niet worden gekoppeld aan enige vorm van dierensmokkel, komisch of anderszins. Bovendien berichten de film en zijn website ten onrechte aan het publiek dat de rassen die in de film hun opwachting maken, gemakkelijk kunnen worden gevonden in lokale dierenasielen als een duw om de adoptie aan te moedigen. Dit is misleidend. Rashonden zijn niet gemakkelijk te vinden in asielen, in feite is minder dan 5% van de honden in opvangcentra rasecht, volgens recent onderzoek.

De AKC respecteert het recht van potentiële hondenbezitters om hun huisdier te verkrijgen op elke verantwoordelijke manier die zij geschikt achten. Als ze echter op zoek zijn naar een bepaald ras en de wens hebben om te redden, dan is de juiste actie om een ​​rasspecifieke reddingsorganisatie te vinden. Door dit te doen, kan de eigenaar een waardige hond een thuis geven en het ras vinden dat het beste bij zijn levensstijl past”

Showdogs gaat in Nederland in premiere op 11 juli, in Belgie op 4 juli (ook Nederlands gesproken in beide landen). De classificatie is Alle Leeftijden. Ouders, u bent gewaarschuwd.

Bij de foto: een van de gewraakte scenes