Teken | Dogzine

Teken

Teken

Artikelen in Duitse kranten over de opkomst van nieuwe teken zorgen voor onrust, ook in Nederland.

Dat is tenminste de insteek van ecoloog Tim Hofmeester. Het klinkt wat raar, maar de insteek van Hofmeester is dan ook vanuit het gevaar van de ziektes die teken verspreiden.

Slecht nieuws voor honden en hun eigenaren: er is een nieuwe tekenziekte waar we in Nederland rekening mee moeten houden.

Zodra de temperatuur stijgt weten hondeneigenaren dat het weer zover is: tekentijd. Boven de 5-6 graden worden de beestjes actief en zul je ze dus vinden op je honden.

Op deze laatste dag in de Week van de Teek kijken we naar wat er nou waar is van alle “waarheden” die de ronde doen over teken. Want dat zijn er nogal wat.
Tekenziektes kunnen verstrekkende gevolgen hebben bij de hond en zelfs tot de dood leiden. En honden hebben een relatief hoog risico op tekenziektes omdat ze ook gemakkelijker ten prooi vallen aan teken
We weten inmiddels dat teken ziektes kunnen overdragen. Sommige van die ziektes zijn gebonden aan bepaalde soorten teken en er zijn heel wat soorten. Maar meerdere ervan komen voor in Nederland.
Vandaag kijken we naar teken bij mensen. Hoe gevaarlijk is het en waar moet je op letten?

IDEXX Laboratories, de makers van de SNAP 4Dx-test om blootstelling aan door vectoren overgedragen ziekten (ziektes overgedragen door dieren die zich met bloed voeden) te detecteren, heeft een eige