Gezondheid | Dogzine

Gezondheid

De opleidingsinstituten en aanbieders van “dierondersteunende interventies” zouden moeten professionaliseren.

Artikelen in Duitse kranten over de opkomst van nieuwe teken zorgen voor onrust, ook in Nederland.

Zweden was het eerste land waar een Ras Specifieke Instructie van kracht was, een richtlijn voor keurmeesters om honden die op welke wijze dan ook in hun welzijn beperkt werden daarop af te rekenen

Minister Schouten van Landbouw  gaat op kort e termijn starten met een zogeheten prevalentieonderzoek, een onderzoek naar hoe vaak Brucellose Canis voorkomt in Nederland.

Het klinkt dramatisch, en dat is het ook. De NVWA heeft “voor het eerst” (zo koppen sommige kranten) de Brucellose Canis-bacterie bij honden in Nederland aangetroffen. Let op, het gaat hier voor het eerst om in Nederland geboren honden, want in 2016 meldde de NVWA al dat er honden, geïmporteerd uit het Oostblok, besmet bleken met de bacterie. Al staat er nu op de site van de controledienst dat dat begin 2017 was.

We hebben er al vaker over geschreven, de populariteit van CBD-olie oftewel Cannabis-olie voor gebruik bij honden, en tegelijkertijd het gebrek aan enig wetenschappelijk bewijs.

Steeds meer fokkers gebruiken DNA-testen om te zien welke dieren het meest geschikt zijn voor hun fokprogramma.
Maar hoe betrouwbaar zijn die testen?

Sinds de bekendmaking van het rapport over kortsnuiten en de aangekondigde maatregelen van minister Schouten is het stil.

Een nieuwe toedieningsvorm  lijkt het antwoord op het nog altijd enorme proble

Dat is tenminste de insteek van ecoloog Tim Hofmeester. Het klinkt wat raar, maar de insteek van Hofmeester is dan ook vanuit het gevaar van de ziektes die teken verspreiden.

Honden, ze lopen buiten en verzamelen zo vreselijk veel vieze, soms zelfs geva

Slecht nieuws voor honden en hun eigenaren: er is een nieuwe tekenziekte waar we in Nederland rekening mee moeten houden.

In Nederland en België hebben we hem nog niet langs zien komen, in Amerika doet hij al volop de ronde.

Extreem brachycefale rassen, ook bekend als kortsnuiten, zijn gevoelig voor conformatie-gerelateerde respiratoire aandoening-brachycefalic obstructive airway syndrome (BOAS).