• Ras is belangrijkste factor voor persoonlijkheid van een hond

Ras is belangrijkste factor voor persoonlijkheid van een hond

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Ras is belangrijkste factor voor persoonlijkheid van een hond

ma, 05/29/2023 - 16:37

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Helsinki laat zien dat het ras van de hond de belangrijkste factor is met betrekking tot de persoonlijkheid van de hond.  Andere relevante elementen zijn leeftijd en de sociale omgeving. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Helsinki spelen zowel de fokker als de hondenbezitter een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de persoonlijkheid van de hond.

Het onderzoek richtte zich op verschillende aspecten van de persoonlijkheid van honden, waaronder extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit en speelsheid. Uit de resultaten bleek dat deze eigenschappen inderdaad variëren op basis van verschillende factoren.

Een van de belangrijkste bevindingen was dat het ras van de hond een rol speelt bij het bepalen van bepaalde persoonlijkheidstrekken. Verschillende rassen vertoonden consistent verschillende eigenschappen. Zo werden bijvoorbeeld herdershonden vaak geassocieerd met hogere niveaus van extraversie, terwijl retrievers bekend stonden om hun vriendelijkheid.

Daarnaast bleek leeftijd ook een belangrijke factor te zijn. Puppies vertoonden over het algemeen meer speelsheid en impulsiviteit, terwijl oudere honden vaak juist kalm en geduldig waren. Deze bevindingen suggereren dat persoonlijkheidstrekken kunnen evolueren naarmate honden volwassen worden.

Het onderzoek toonde ook aan dat de sociale omgeving van invloed kan zijn op de persoonlijkheid van honden. Honden die in een stimulerende en rijke omgeving werden gehouden, vertoonden vaak hogere niveaus van extraversie en speelsheid. Aan de andere kant waren honden die in een meer beperkte omgeving werden gehouden, mogelijk minder extravert en speels.

“Het ras van de hond is de belangrijkste bepalende factor voor persoonlijkheidsverschillen. Alle honden zijn individuen en alle rassen hebben verschillende eigenschappen, maar de rassen verschillen in wat voor soort persoonlijkheid de meeste honden binnen elk ras hebben,” zegt postdoctoraal onderzoeker Milla Salonen. Tijdens het uitvoeren van dit onderzoek werkte Salonen als onderzoeker aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Helsinki. Momenteel is ze actief bij de afdeling Biologie van de Universiteit van Turku.

Onderzoekers van de onderzoeksgroep voor hondengenen aan de Universiteit van Helsinki verzamelden een enorme dataset over gedragsonderzoek van meer dan 11.000 honden, waarbij ze omgevings- en andere factoren die verband houden met persoonlijkheid onderzochten. De dataset omvatte meer dan 300 verschillende rassen, die waren gegroepeerd in 52 rasgroepen. Verschillen tussen rassen zijn tot nu toe nog niet zo uitgebreid onderzocht. In feite zijn veel van de rassen en rasgroepen nog nooit eerder bestudeerd.

“Dit onderzoek geeft een actuele update over het effect van het ras op de persoonlijkheid van de hond. Hoewel het ras de belangrijkste factor is die ten grondslag ligt aan de persoonlijkheid, hebben veel genetische en niet-genetische factoren een complex effect op de persoonlijkheid”, zegt professor Hannes Lohi van de faculteit Diergeneeskunde.

Het onderzoek bekeek het verband tussen verschillende factoren met zeven persoonlijkheidskenmerken: onzekerheid, trainingsfocus, agressiviteit/dominantie, energie, sociabiliteit naar honden, sociabiliteit naar mensen en doorzettingsvermogen.

Het begrijpen van de factoren die van invloed zijn op de persoonlijkheid van honden is niet alleen interessant voor hondenliefhebbers, maar kan ook belangrijke implicaties hebben voor training en gedragsbehandeling. Door rekening te houden met de individuele persoonlijkheidseigenschappen van honden, kunnen eigenaren en trainers beter inspelen op hun behoeften en welzijn.

Het is belangrijk op te merken dat persoonlijkheid bij honden niet alleen wordt bepaald door genetica, ras, leeftijd en sociale omgeving, maar ook door individuele variatie. Elke hond is uniek en kan verschillende persoonlijkheidstrekken ontwikkelen, zelfs binnen een bepaald ras of leeftijdsgroep.

Dit baanbrekende onderzoek werpt licht op de complexiteit van de persoonlijkheid van honden en benadrukt de behoefte aan verder onderzoek op dit gebied. Een dieper begrip van de persoonlijkheid van honden kan bijdragen aan het verbeteren van de interactie tussen mens en dier en het bevorderen van het welzijn van onze trouwe metgezellen.

Welke rassen/rassoorten zijn sociaal?

Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde rassen en rassoorten van honden zich over het algemeen sociaal gedragen, terwijl andere minder sociaal zijn. Bull Terriers nemen de leiding als het gaat om sociabiliteit, gevolgd door "teacuphonden" (een verzamelnaam voor heel kleine honden, geen specifiek ras), Golden Retrievers, Jack Russell Terriers en teckels. Aan de andere kant zijn herdershonden, Aziatische primitieve rassen, primitieve windhonden en noordelijke spitsen minder sociaal.

De rest van de lijst omvat de volgende rassen of rassoorten van honden:

 

  1. Brachycefale honden (kortsnuiten)
  2. Whippets
  3. Chinese Crested Dog
  4. Noordelijke Spitshonden
  5. Retrievers
  6. Parson terriërs
  7. Schapendoes
  8. Australian Shepherd
  9. Pointers
  10. Poedels

Volgens dit onderzoek behoren de minst vriendelijke/sociale hondenrassen of -typen tot de volgende categorieën:

 

  1. Kuddebewakers
  2. Aziatische primitieve rassen
  3. Primitieve windhonden
  4. Noordse jachtspitshonden
  5. Sledehonden
  6. Pinscher/Schnauzers
  7. Duitse herders
  8. Nova Scotia Duck Tolling Retriever
  9. Mid-Europese gebruikshonden
  10. Korthaar Collie
  11. Laplandse herder
  12. Finse Laplandse hond
  13. Dwergschnauzer
  14. Europese windhonden

Belang van socialisatie tijdens de puppytijd

Van de onderzochte omgevingsfactoren was socialisatie tijdens de puppytijd het belangrijkst. Een breed scala aan socialisatie-ervaringen tussen de leeftijd van zeven weken en vier maanden werd geassocieerd met minder onzekerheid en agressie/dominantie, evenals een grotere concentratieboog en sociaal gedrag naar mens en honden.

"Onze bevindingen geven aan dat nieuwe eigenaren hun puppy's zoveel mogelijk moeten laten wennen aan onbekende mensen, plaatsen en dieren. Uiteraard moet socialisatie altijd plaatsvinden op een manier die comfortabel is voor de puppy, wat betekent dat de puppy niet in angstaanjagende situaties moet worden gedwongen", zegt Salonen.

Leeftijd en complexe persoonlijkheidskenmerken

Leeftijd vertoonde een sterke relatie met het gedrag van honden. Bij oudere honden was de concentratieboog gemiddeld hoger dan bij jonge honden. Daarentegen was er een omgekeerde relatie tussen leeftijd en onzekerheid, energie en sociabiliteit tussen mens en hond: bij jonge honden lag dit gemiddelde hoger.

De onderzochte factoren verklaarden slechts een klein deel van de variatie in persoonlijkheidskenmerken tussen individuele honden. Dit, samen met de substantiële verschillen tussen rassen, wijst erop dat persoonlijkheid ook sterk genetisch bepaald is. Hoogstwaarschijnlijk is de omgeving van de vroege puppytijd, inclusief de zorg door de moeder, ook van groot belang, maar dit kon niet worden bepaald in het onderzoek.

"Op basis van ons onderzoek zijn persoonlijkheidskenmerken buitengewoon complex en hebben ze verbazingwekkende overeenkomsten tussen honden, mensen en andere dieren", somt Salonen op.

Het originele onderzoek is bijgesloten

Foto: Pixabay, andere afbeeldingen afkomstig uit het onderzoek, vrije publicatie