Algemeen

Pakketten met DNA-tests voor honden stijgen explosief in populariteit. Met één DNA swab wordt het genotype van je hond in kaart gebracht en weet je welke genmutaties voor veelvoorkomende afwijking en eigenschappen de hond draagt.

Het was in het verleden al opgevallen dat mensen die veel met dieren in aanraking komen anders leken te reageren op SARS.

De stijgende belangstelling voor dieren bij de asielen lijkt hier en daar merkbaar, zo bevestigde de Dierenbescherming, en de rashondenfokkers krijgen aanvraag na aanvraag. Veel fokkers gaan daar “natuurlijk” niet op in. Maar is dat wel zo natuurlijk?

De laatste tijd doen geruchten de ronde dat er meer belangstelling zou zijn voor het adopteren van dieren uit de landelijke asielen.
Navraag bij de Dierenbescherming leerde dat dit niet correct is. Er is tot op heden geen toename van de adopties gesignaleerd.

Met alles rondom de corona denken mensen er misschien niet zo aan, maar het is weer tekentijd!

We zouden het bijna vergeten, maar op 29 januari stelde William Moorlag van de PvdA kamervragen aan minister Carola Schouten over het doorfokken van honden.

Covid-19 is een wereldwijd virus, en treft daarom ook hondeneigenaren wereldwijd. 

Niet corona zelf, maar de maatregelen bedreigen duizenden honden en andere huisdieren...

De wolf is een beschermde diersoort in Europa, wat betekent dat ze niet gedood mogen worden. Wie dit wel doet loopt het risico op een flinke geldboete of zelfs een gevangenisstraf. Maar wat als een wolf uit noodweer gedood wordt?

Omdat er in zowel hondenland als bij mensen zonder honden veel onduidelijkheid bestaat over wat groepsimmuniteit nu eigenlijk is, hier een uitleg.

De aangescherpte maatregelen van de overheid omtrent het coronavirus heeft de Raad van Beheer doen besluiten het protocol rondom chippen aan te passen.

Steeds meer diensten worden vanwege de Corona-crisis stilgelegd.
Vandaag bereikte ons namens ECVO-secretaris mw van 't Sandt het bericht dat de ECVO-artsen met ingang van heden -24 maart- zullen stoppen met onderzoek.

Op donderdag 27 februari meldde de afdeling Landbouw, Visserij en Behoud van Hongkong (AFCD) dat monsters die op 26 f

Geen zaken meer met verenigingen die honden mishandelen

Het is donderdag 5 maart 2020, en dat betekent de eerste dag van Crufts. De Britse hondenshow staat nog steeds bekend als de grootste en meest bekende ter wereld en trekt bezoekers en deelnemers uit alle continenten, maar toch lijkt het er deze editie anders aan toe te gaan. De oorzaak?

Wordt het eten van wilde dieren en huisdieren dadelijk verboden in Shenzen? Meerderheid inwoners lijkt voorstander...

Onlangs werden rasverenigingen benaderd met mails verzonden door dierenartsen. Het lijkt zo te zijn dat alle rasverenigingen werden benaderd. In deze mails stond foutieve informatie.

Het heeft even geduurd, maar het Europees Parlement wil nu serieus iets gaan doen tegen illegale puppyhandel.

Paul Mandigers heeft afgelopen week aangekondigd zijn bestuurslidmaatschap neer te leggen.
Hij vond de combinatie met zijn reguliere werk moeilijk.

Verslagenheid bij het politieteam van de Belgische badplaats Knokke-Heist. De afgelopen nacht kwamen twee politiehonden, Drago en Blue, om bij een zwaar verkeersongeluk.

Op 1 februari is er wereldwijd –in ieder geval in Europa- aandacht voor de positie van de Galgo, de Spaanse windhond.

Het coronavirus, de variant 2019-nCoV die zich op dit moment vanuit het Chinese Wuhan in razend tempo over de wereld verspreidt, zorgt ook voor honderden slachtoffers onder honden. 

De Koninklijke Hondenbescherming heeft een nieuwe directeur.
Daphne Groenendijk neemt de functie over.

Epilepsie is een probleem dat heel wat lastiger aan te pakken is dan het lijkt.
De selectie begint bij de poort en die poort is de Raad, zo lijkt het.
Hoe werkt dat en waar staat de Raad in deze?

Ingrid Newkirk, de president van PETA, schreef samen met ghostwriter Gene Stone een boek over karakteristieke kenmerken van dieren.
Tijdens haar promotie daarvoor gaf ze onlangs haar mening over hoe met honden moet worden omgegaan.

In de aanloop naar de presidentiële verkiezingen liggen in de VS de kandidaten doorlopend onder een vergrootglas. Gisteren was het de democratische kandidaat en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg die onder vuur kwam te liggen.

Ook vorig jaar was er al sprake van strenge controles, en dit jaar kondigt de Steirischen Hundesport-Klub het duidelijk aan: er gaat zeer streng worden gehandhaafd op dierenwelzijn op de shows, te beginnen met die in Graz, Oostenrijk. De show zal plaatsvinden op 29 februari en 1 maart 2020..

Komende week starten de Nationale Voorleesdagen. 22 Januari tot en met 1 februari staan in het teken van voorlezen voor en door kinderen. Het doel is om de fantasie van een kind te verrijken, de taalvaardigheid te verbeteren, maar ook om het plezier van voorlezen te beleven.

In Nederland zijn ontzettend veel honden. Er wordt uitgegaan van 1,5 miljoen.
Jaarlijks overlijdt ca 10% en die worden vervangen. Dan kom je al snel op zo’n 150.000 honden, pup of volwassen, per jaar.

Luchtvaartmaatschappij Qantas (Australië) heeft kort op elkaar te maken gekregen met twee overleden honden op binnenlandse vluchten.