Algemeen

Auteur: Dimphy van Halteren, Orthomoleculair voedingsdeskundige voor honden

 

"Ongekende parvo-epidemie in Europa", kopte de NOS enkele dagen geleden. En die epidemie lijkt er inderdaad te zijn.
Maar wat is het voor epidemie, moeten honden-eigenaren zich zorgen maken?
Dat valt mee gelukkig.

Koper is een essentieel spoorelement dat onder andere belangrijk is voor de opbouw van spieren en bindweefsel, voor de energiestofwisseling en voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Een belangrijke stof dus die vooral zit in orgaanvlees, schaaldieren en peulvruchten.

Epilepsie is een van de moeilijkste dingen om goed in kaart te brengen. Er wordt al jaren onderzoek gedaan bij zowel mensen als dieren maar helaas is de wetenschap nog niet veel verder gekomen. Een aantal jaar geleden deed dr.

De Drentsche Patrijshond is een van de negen Nederlandse rassen. Rassen uit een klein land en daardoor ook rassen met een kleine populatie. En als het aantal dieren beperkt is, steken er vroeg of laat problemen de kop op.

Suiker is iets dat de meeste mensen graag eten, al weten we ook wel dat teveel niet goed is.
Bij honden gaan de meeste mensen er simpelweg van uit dat suiker niet goed is, en dat je ze dus nooit snoep moet geven.
Maar is het wel zo simpel?

Sinds het toegestaan is om meerdere rasverenigingen op te richten voor één en hetzelfde ras, grepen heel wat rashondenliefhebbers die mogelijkheid met beide handen aan.

Op 10 oktober 2023 deed het Noorse Hooggerechtshof uitspraak in het hoger beroep dat was aangespannen tegen het vonnis dat was uitgesproken in de zaak van de Noorse Dierenbescherming tegen de Noorse Kennelclub NKK.

Ironisch genoeg vandaag, op dierendag, lanceert de VVD een plan voor een verbod op bijtgrage honden. Het plan zou in de Tweede Kamer op brede steun kunnen rekenen.

Bij de Belgische herder (Tervueren en Groenendaeler) is maagkanker al jaren een probleem. En al jaren wordt er getracht de (genetische) oorzaak hierachter te achterhalen.

Vandaag verscheen in de Staatscourant een publicatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, waarin werd medegedeeld dat het fokken met brachycephale honden verboden wordt.

Het was een paar weken geleden groot nieuws, na een dagenlange, wekenlange zoektocht werden vier kinderen levend aangetroffen in de Colombiaanse jungle.

De gemeenteraad van West Lindsey heeft niet ingestemd met voorstellen om een ​​hond op te graven en te verplaatsen. De hond ligt begraven op de voormalige basis van de Dambusters.

Bij de Drentsche Patrijshond is al langer bekend dat het niet goed gaat. Het Nederlandse ras heeft een kleine populatie en de gezondheid laat steeds vaker te wensen over. Dat besef is nu omgezet in actie.

Onlangs was er bij Jinek een onderwerp dat in kynologenland behoorlijk wat effect sorteerde: er zaten drie zogenaamde influencers aan tafel die hun bekendheid vooral te danken hadden aan hun toypoedel.

Cryptorchidie, het niet ingedaald zijn van één of beide testikels, is een probleem dat iedereen in de rashondenfokkerij wel kent. De oorzaak ervan is helaas onduidelijk. We weten weliswaar dat het erfelijk is, maar hoe het genetisch echt zit is niet duidelijk.

Bij een vliegtuigcrash in de Verenigde Staten zijn alle passagiers en de bemanning zo goed als ongeschonden uit het wrak gekomen. De passagiers waren 53 honden, die door Dierenhulporganisatie Humane Animal Welfare Society werden vervoerd.

Archeologen onder leiding van Federica Rinaldi hebben diep onder het Colosseum in Rome, in de oude riolen, overblijfselen gevonden van wat we nu een teckel zouden noemen.

Op Wereldkinderdag, 20 november, ondertekenden het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) en vertegenwoordigers van Patron the Dog een memorandum van overeenstemming. Patron nam zelf deel aan de ceremonie.

In jaargang 3, nummer 5, interviewden we de Amerikaanse kennelmaster (militair) Jeff Baker. Jeff deed zes keer dienst in Afghanistan, in Irak en in Djobouti. Inmiddels is hij niet langer in dienst bij het leger. 

Oud-voorzitter Rafael de Santiago is eerder vandaag overleden. Dat is zojuist door de directeur van de FCI, Yves deClerq, bekend gemaakt.

Op 4 april 2022 erkende de FCI de Continental Bulldog onder rasstandaard nr. 369.  On provisional basis, voorlopige erkenning dus, en dat is de voorloper van definitieve erkenning.

Nu er sancties zijn tegen Russische producten vragen veel mensen zich af of er nog pups uit Rusland kunnen worden geïmporteerd.

Als ouderschapsverificatie wordt er in de hondenfokkerij sinds jaar en dag gebruik gemaakt van het ISAG 2006 profiel.
Maar dat gaat veranderen.
 

Veel fokkers maken bij drachtige teefjes gebruik van de herpes-vaccinatie.
Maar momenteel is die niet verkrijgbaar.

Zwerfafval kennen we allemaal, en ook dat onze hond af en toe met de raarste dingen aan komt zetten.  Maar een bericht op social-media app Twitter zorgde voor een enorme collectie antwoorden met wel heel aparte vondsten, zo meldt de Daily Mail.

De onschuldigen zijn altijd de eerste slachtoffers in een oorlog. En naast het onnoemelijke menselijke leed in Oekraïne speelt zich een tweede tragedie af, die van de huisdieren.

De Noorse Kennelclub NKK heeft besloten de onlangs gedane rechtbankuitspraak in Hoger Beroep aan te vechten.
De voorzitter van de NKK laat weten dat "de impact onduidelijk is". En daar voorziet hij problemen.

In 2020 werden de Noorse Kennel Klub, de Noorse Bulldog Klub, de Noorse Cavalierklub en zes fokkers aangeklaagd door de Noorse Dierenbescherming. De aanklacht betrof schending van artikel 25 van de Dierenwelzijnswet.

Nu alle fokkers een UBN moeten hebben als hun pups bij de dierenarts een paspoort krijgen, brengt dat wat extra administratie met zich mee.
Maar onlangs bleek dat er soms onterecht kosten worden berekend aan fokkers.