• Colombia in de ban van vermiste speurhond

Colombia in de ban van vermiste speurhond

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Colombia in de ban van vermiste speurhond

do, 07/06/2023 - 16:47

Het was een paar weken geleden groot nieuws, na een dagenlange, wekenlange zoektocht werden vier kinderen levend aangetroffen in de Colombiaanse jungle.

Vier kinderen, Lesly (13), Soleiny (9), Tien (4) en Cristin (11 maanden) reisden samen met drie volwassenen met het vliegtuigje naar San José del Guaviare in het midden van Colombia. Pas twee weken later, op 16 mei, werd het vliegtuigje met de drie lichamen van de volwassenen gevonden.” Schreef RTL-nieuws op 12 juni.

Helaas, zeker voor hondenliefhebbers is er een donkere schaduw aan het verhaal.  Wilson, een van de reddingshonden, verdwaalde in de jungle terwijl hij de vier kinderen volgde die de vliegtuigcrash van 1 mei overleefden. Volgens officiële informatie raakte Wilson  verdwaald in het Amazone-oerwoud in het zuiden van het land terwijl hij de vier inheemse kinderen opspoorde.  Juist deze hond was de sleutel in de zoektocht, want hij vond de fles van Cristin midden in de vegetatie , de jongste die een jaar oud werd tijdens de geweldige reis door een leefgebied waar jaguars, poema's, slangen en andere roofdieren rondzwerven.

Het leger heeft de zoektocht naar wilson nog niet opgegeven. "De zoektocht is nog niet voorbij. Ons principe: we laten niemand achter. De soldaten zetten de operatie voort om Wilso te vinden", aldus de instelling op haar Twitter-account samen met enkele foto's van de zesjarige Belgische Mechelaar . Het leger registreerde de verdwijning van Wilson op donderdag 8 juni en kwam met een hypothese: "Vanwege de complexiteit van het terrein, de vochtigheid en de ongunstige weersomstandigheden zou hij gedesoriënteerd zijn geraakt." Het leger beweerde ook "voetafdrukken te hebben gevonden die toebehoorden aan de minderjarigen en zeer dicht bij die welke van de hond hadden kunnen zijn".

Astrid Cáceres, directeur van het staatsorgaan dat waakt over kinderrechten, zei zaterdag dat de minderjarigen aangaven een hond in de jungle te hebben ontmoet, zonder te specificeren of het Wilson was. Lesly, de oudste van de broers en zussen, "vertelde ons over de puppy", vertelde de ambtenaar aan de pers en voegde eraan toe dat de kinderen praten "over de puppy die verdwaald was ".

Nu is er gisteren op social media weer een clip opgedoken waarop Wilsom mogelijk te zien zou zijn. In een uitgezonden clip is te zien hoe een hond reageert op de roep van de persoon die hem opneemt; Het Colombiaanse leger heeft het nieuws niet bevestigd.

In de clip wordt de hond zogenaamd gezien terwijl hij een heuvel beklimt in het departement Caquetá , vlakbij de plaats waar hij verdwaalde, terwijl de persoon die de opname maakt hem bij naam noemt en het dier reageert door zich naar de camera te wenden.

De drang om Wilson levend te vinden, is nog steeds geldig. Hoewel er meer dan 24 dagen zijn verstreken sinds de minderjarigen uit de dichte begroeiing werden gehaald waarin ze zich bevonden, verliezen leden van de Special Forces van het leger niet de hoop hun bondgenoot terug te halen. Vooral de soldaat Cristian David Lara Cuarán , de hondengids, die heeft aankondigd dat hij niet zal terugkeren voordat hij de verblijfplaats van zijn teamgenoot heeft gevonden. Zijn hond, die  in de zes jaar dat ze samen hebben gedeeld, zijn grootste bondgenoot is geworden in de missies die ze hebben uitgevoerd. Alhoewel het leger zelf de activiteiten om het zoeken heeft ingeperkt, zoeken vooral veel Colombianen nog altijd door naar Wilson.

Foto: Leger colombia