• Degenerative myelopathy does not exist with French Bulldogs
  • Degeneratieve myelopathie komt niet voor bij Franse bulldogs

Degeneratieve myelopathie komt niet voor bij Franse bulldogs

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Degeneratieve myelopathie komt niet voor bij Franse bulldogs

vr, 06/21/2019 - 17:50

Dit artikel is geschreven als reactie op wat er momenteel gaande is in het ras de Franse Bulldog: de foutieve informatie en het DNA-testen met betrekking tot degeneratieve myelopathie (DM) dat door het gevolgde selectiebeleid een vernietigend effect heeft op de genenpool.

DM is een specifieke genetische ziekte die fatale degeneratie van het ruggenmerg veroorzaakt bij oudere honden. Het heeft een complexe wijze van overerving waarbij meer dan één genpaar moet worden gecombineerd om een klinisch zieke hond te veroorzaken. Verscheidene aandoeningen lijken in de klinische symptomen zeer sterk op DM. Daarom kan een bevestigde diagnose alleen worden gesteld door een pathologisch onderzoek van het ruggenmerg.

Dr. Joan Coates en haar medewerkers aan de Universiteit van Missouri hebben sinds 2007 klinisch en pathologisch onderzoek verricht naar DM. Vanwege de complexe neuropathologische veranderingen die bij aangetaste honden zijn waargenomen, hebben pathologen van over de hele wereld onderzoeksbeelden van ruggengraten naar UMo gestuurd voor bevestiging van een diagnose. Sporadisch werden gevallen pathologisch bevestigd in 34 verschillende rassen en bij kruisingen, maar de meerderheid van de klinische gevallen komt voor bij slechts een handvol rassen. DM is nooit pathologisch bevestigd in de Franse Bulldog.

Verscheidene peer-reviewed gepubliceerde studies documenteren de neurologische aandoeningen die aanwezig zijn in de Franse Bulldog. Een studie uit 2017 beoordeelde alle Franse Bulldoggen met neurologische aandoeningen in het Universitair Ziekenhuis Alfort (Centre Hospitalier Universitaire Vétérinaire d'Alfort) in Frankrijk tussen 2002-2016. Er werden geen gevallen van degeneratieve myelopathie gediagnosticeerd in het ras. De meest voorkomende aandoening die neurologische symptomen veroorzaakte bij het ras was slijtage/degeneratie van tussenwervelschijven met 45,5% (5% van alle waargenomen Franse Bulldogs) waarbij in tweederde van de gevallen de achterbenen waren betrokken. De rest van de gediagnosticeerde neurologische aandoeningen omvatten spinale arachnoïde diverticula (vernauwing van de ruggenmergholte) (7,3%), hersentumoren (7,2%), compressie van het ruggenmerg (5,5%), spinale tumoren (2,0%) en syringomyelie (1,7%). Andere aandoeningen omvatten infectieuze, toxische, metabole en ischemische ziekte. Een studie van Franse Bulldogs in het VK toonde vergelijkbare resultaten waarbij nul honden werden bevestigd met DM. De overgrote meerderheid van ziekten die neurologische symptomen veroorzaken in de Franse Bulldog veroorzaken vergelijkbare klinische symptomen als DM en zijn behandelbare ziekten. Het toewijzen van een verkeerde diagnose van een dodelijke ziekte zoals DM voorkomt een juiste opwerking en behandeling die waarschijnlijk het leven van een hond kan redden.


 


Ik neem persoonlijk de schuld op me voor het misverstand over DM dat in dit ras bestaat.
Tijdens het National Bulletin van de Franse Bulldog Club of America, National Specialty Health Seminar 2009 riep ik op tot deelname aan een enquete voor een analyse van een FBCA-ras gezondheidsonderzoek. De enquête werd ingevuld door eigenaren en 2,3% gaf aan dat hun hond de diagnose DM had. (De PowerPoint met de gezondheidsenquête-
statistieken en een beschrijving van DM zijn nog steeds aanwezig op internet.) We weten nu dat er geen Franse Bulldogs met gediagnosticeerde DM zijn. Er zijn Franse Bulldog-eigenaren die geloven dat hun hond DM heeft. Enkelen van hen hebben Facebook en andere sociale media-pagina's gewijd aan hun honden. Op verschillende van deze pagina's zijn beelden te zien van de honden die een neurologische diagnose van DM uitsluiten.
De grootste verwarring met betrekking tot DM houdt verband met de genetische test voor de sod1-mutatie. In 2008 identificeerden onderzoekers van de University of Missouri en het Broad Institute een recessieve mutatie in het sod1-gen dat in homozygote toestand (twee exemplaren aanwezig) bij een aantal pathologisch bevestigde DM aangetaste honden aanwezig bleek.

DM is een complex overgeërfde ziekte, honden moeten een mutatie hebben in een ander (nog niet geïdentificeerd)
gen of genen naast het homozygoot zijn op de sod1-mutatie om de ziekte klinisch te krijgen. Op basis van het ontbreken van bevestigde gevallen in het Franse Bulldogras is het waarschijnlijk dat het ras andere oorzakelijke genen mist die nodig zijn om klinische DM te produceren.

De sod1-mutatie is een oude mutatie in het hondengenoom en is de meest voorkomende mutatiegeïdentificeerd in de genetische screening van honden van gemengde rassen en raszuivere honden.
Mars / Genoscoper-testen constateerden dat de sod1-mutatiefrequentie 7,77% is in alle geteste dieren van gemengd ras en in 5,41% van alle geteste raszuivere honden. In verschillende rassen blijkt dat de frequentie van de sod-1 mutatie meer dan 90% is, maar er is nooit een klinische diagnose gesteld bij de leden van zo'n ras.
Bij het wereldwijd testen van Franse Bulldogs, test 2-5% homozygoot "risico" voor de sod1-mutatie, en 18-33% test als heterozygote dragers. De aanwezigheid van de sod1-mutatie is echter van geen gevolg aan een Franse Bulldog omdat DM geen klinische ziekte in het ras is.

Vanwege verkeerde diagnoses, misvatting en verkeerde interpretatie van sod1-testen, pleiten verschillende nationale Franse Bulldog-rasverenigingen voor verplichte screening op de sod1-mutatie. Deze onterechte oproep plaatst een enorme druk op het fokken van gezonde Franse Bulldogs van goede kwaliteit. 
Het beperkt in hoge mate de genetische diversiteit van het ras door voor maximaal een derde van alle honden uit te sluiten van de fokkerij. Bovendien plaatst een sod1 homozygoot "risico" testresultaat een significante en onnodige emotionele belasting voor eigenaars die geloven dat hun familielid DM zal ontwikkelen en zal sterven aan de ziekte. Tenzij en totdat bewezen is dat DM een significante klinische ziekte is in het Franse Bulldog-ras, zou er geen Franse Bulldog getest moeten worden voor de sod1-mutatie en zouden er geen fokkerijbeslissingen moeten worden genomen op basis van de resultaten van sod1-tests.

Franse bulldog fokkers moeten zich concentreren op het selecteren van kwaliteitsvolle fokhonden die vrij zijn van gevalideerde rasspecifieke ziekteveroorzakende genen en genetische aandoeningen.


Relevante verwijzingen
Mayousse et. al. Prevalentie van neurologische aandoeningen bij de Franse bulldog: een retrospectieve studie van 343 gevallen (2002-2016). BMC Vet Res. 2017; 13: 212.
O'Neill et al. Demografie en aandoeningen van de Franse Bulldog-populatie onder primaire veterinaire zorg in het VK
in 2013. Canine Genet Epidem. 2018; 5: 3
Ryan et. al. Prevalentie van thoracale wervelmisvormingen bij Franse buldoggen, mopsen en Engelse buldoggen met en
zonder geassocieerde neurologische tekortkomingen. Vet J. 2017; 221: 25-9.
Inglez de Souza et. al. Evaluatie van de invloed van kyfose en scoliose op de extrusie van tussenwervelschijven in
Franse buldoggen. BMC Vet Res. 2018; 14 (1): 5.
Donner et. al. Frequentie en distributie van 152 genetische ziektevarianten in meer dan 100.000 gemengd ras en
rashonden. PLoS Genet. 2018; 15 (1): e1007938.
Zeng et. al. Rasverdeling van SOD1-allelen eerder geassocieerd met Canine Degeneratieve Myelopathie. J Vet
Intern Med. 2014; 28: 515-521.
Dit artikel is gereproduceerd met toestemming van de auteur, professor Jerold Bell 

dossier