• Franse Bul wacht gezondheidscrisis

Franse Bul wacht gezondheidscrisis

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Franse Bul wacht gezondheidscrisis

vr, 05/25/2018 - 13:35

Een groot onderzoek naar ziektes en dierenartsbezoek onder 445.000 honden in Engeland maakt dat onderzoekers zich zorgen maken over een gezondheidscrisis die de Franse Buldog staat te wachten. Onderzoeksleider Dan O’Neill ziet dat er nu al veel gezondheidsklachten voorkomen bij de Franse Bul, terwijl de honden gemiddeld veel jonger zijn dan de onderzochte honden van andere rassen, 1,3 jaar versus 4,5 jaar. 

Aangezien de meeste –erfelijke- aandoeningen zich vooral voordoen bij de wat oudere honden, in ieder geval dan erger worden, is een enorme toeloop op de dierenarts te verwachten. De Franse Bul is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Zo zeer, dat de reguliere, goede fokkers, de vraag niet meer aankonden en er dus massaal honden uit het Oostblok en uit Ierland worden geïmporteerd van vel minder betrouwbare fokkers en puppyfarms.

Behalve ziektes bleek ook dat de honden ook steeds vaker tekenen van agressiviteit vertoonden, de reuen vier maal zo vaak als de teven. "In  het onderzoek werd agressie waargenomen bij 2,3% van de honden, dus deze honden zijn zeker niet immuun voor agressie. Maar wanneer we reuen en teven vergelijken, hadden de reuen veel meer kans op agressie dan de teven. Agressie deed zich voor bij 0,8% van de teven en 3,7% van de reuen, dus meer dan vier keer de kans. " Aldus O’Neill. "Dit is een aanname, maar het kan heel goed zijn dat de huidige Franse buldoggen een heel andere groep vormen dan die welke er 10 jaar of meer geleden in Engeland waren. Destijds was dit een ras met  kleine aantallen die meestal werden gefokt door verantwoordelijke, geregistreerde fokkers die potentiële eigenaren doorgelicht haddben om te zorgen voor hoge welzijnsnormen voor en na de verkoop. Die fokkers zijn overspoeld door de vraag. Om de markt te kunnen bevoorraden, hebben we nu enorm veel geïmporteerde honden uit Oost-Europa en Ierland volgens de cijfers van Dogs Trust, dat heel veel goed werk heeft verricht op dit gebied. Dit kan betekenen dat de socialisatie van deze geïmporteerde puppy's veel slechter is.” Ook komen de honden nu vaak in kleine huizen terecht, bij onervaren eigenaren. In veel gevallen kan het een omgevingsinteractie zijn die de hond agressief maakt.

Ook het aantal ziektes waaraan de honden lijden baart zorgen. Doordat het nu een heel jonge populatie is, gemiddeld net 1,3 jaar oud, is de kans groot dat er een “Welfare explosion” op komst is. "Over drie, vier, vijf, zes of zeven jaar zal deze groep honden naar alle waarschijnlijkheid veel ernstiger gezondheidsproblemen hebben. Het is nu al heel slecht, maar we hebben de top nog niet bereikt. Ons onderzoek waarschuwt dat de grootste welzijnscrisis voor de Franse buldog nog moet komen - en  deze zal waarschijnlijk enorm zijn."

De honden hadden overwegend last van huidaandoeningen (18%), enteropathie (problemen met de ingewanden) 17%, gehoorproblemen  (16%) en ademhalingsproblemen (13%).  BOAS (de obstructie van de luchtwegen) werd relatief weinig gezien, maar O’Neill vreest dat dat vooral komt omdat eigenaren denken dat het bij het ras hoort, en mensen het dus niet als een aandoening zien als de hond de hele dag zwaar ademt of hijgt. “Deze laatste gegevens suggereren dat veel echteaan BOAS-lijdende Franse Buldoggen door de eigenaar en zelfs dierenartsen als 'normaal voor het ras' lijken te  worden geaccepteerd omdat de hoge prevalentie van de stoornis de indruk wekt dat het zelfs wenselijk is. (…) Slechts 42% van de eigenaren van honden die door BOAS zijn getroffen, merken dat hun hond een ademhalingsprobleem heeft; als zodanig is het mogelijk dat alleen de zwaarst getroffen gevallen een formele BOAS-diagnose krijgen in de eerstelijnsgezondheidszorg.” Dierenartsen worden minder gevoelig voor het herkennen van ademhalingsproblemen bij Franse bullen omdat ze er zoveel zien. En ook BOAS wordt erger naarmate de hond ouder wordt.

Ook dermatitis werd veel gezien, vooral tussen de rimpels op het hoofd. Vooral bij d iets oudere honden (4+) werd de aandoening erger. Ook werden er relatief veel honden met oogproblemen gevonden, terwijl deze –zo blijkt uit eerder onderzoek- meestal pas optreden en erger worden bij honden boven de 4,9 jaar. Gelet op de jonge populatie houdt dit nog wat in voor de toekomst.

bron

Demography and disorders of the French Bulldog population under primary veterin…

dossier