• Franse bulldog overleden tijdens vlucht

Franse bulldog overleden tijdens vlucht

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Franse bulldog overleden tijdens vlucht

di, 03/13/2018 - 17:31

Op maandag 13 maart, tijdens vlucht 1284 van Houston naar New York vloog een familie met hun twee jonge kinderen en hun jonge Franse Buldog. De hond, haast een pup nog van 8 maanden oud, zat in een reisbench, maar dat was niet afdoende: de familie kreeg van een stewardess de instructie de bench in de overheadruimte, de bagageruimte boven de stoelen dus, te plaatsen. De bench stak namelijk uit in het gangpad en dat zou ten koste van de veiligheid kunnen gaan.

De familie vond dit niet zo’n fijne gedachte maar er werd hen verzekerd dat het een prima en veilige plaats was. Dat bleek het niet te zijn; aan het einde van de drie uur durende vlucht was de hond overleden. Het dier had drie uur in de bench gezeten zonder water en zonder voldoende zuurstof.
Medepassagiers hebben verklaard dat het dier hoorbaar geblaft heeft tijdens de vlucht maar niemand heeft daar op gereageerd. "We didn't know it was a barking cry for help," aldus een van de passagiers.

De vliegtuigmaatschappij, United Airlines, heeft excuses aangeboden en zal een autopsie en de kosten voor de vlucht vergoeden voor de getroffen eigenaren. “We willen dit grondig onderzoeken zodat dit niet nogmaals kan gebeuren”, aldus een woordvoerder.
United Airlines is een van de grootste vervoerders van dieren in de VS; in 2017 heeft de maatschappij 138.178 dieren vervoerd. Dat is meer dan welke maatschappij ook in de VS.
Van die 138.178 overleden er 18, wat neerkomt op 2,24 per 10.000 dieren. Volgens de woordvoerder van United Airlines hebben vrijwel alle overlijdens te maken met de conditie van de dieren in kwestie nog voor ze aan boord kwamen.

Het is een bekend gegeven dat voor brachycefale rassen vliegen riskant kan zijn; rassen zoals bulldoggen en mopshonden hebben door hun korte luchtwegen een verhoogd risico voor zuurstoftekort en oververhitting. Dat er niettemin met een dergelijk ras zo lichtvaardig werd omgesprongen door het vluchtpersoneel is opmerkelijk te noemen.