• Moet showverbod zieke kortsnuit helpen?

Moet showverbod zieke kortsnuit helpen?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Moet showverbod zieke kortsnuit helpen?

di, 08/06/2019 - 19:25

Alhoewel het voorstel van Minister van Landbouw Julia Klöckner op sommige Facebook-groepen op veel instemming mag rekenen, lijkt het politieke luchtbalonnetje van de CDU-politica toch vooral symboolpolitiek. Klöckner wil namelijk rassen uit de “Qualzucht”,  de Duitse term voor fokken met mogelijk niet gezonde honden, verbieden deel te nemen aan tentoonstellingen.

Het zou dan vooral gaan om de ook in Nederland onder vuur liggende rassen met korte snuiten, als de mopshond, Franse Bul, Boston Terrier etc. “dierenartsen maken melding van veel dieren met gezondheidsproblemen op basis van fokken met kenmerken uit de ‘Qualzucht’, daaruit blijkt dus dat veel fokkers tegen de wettelijke regels in dus toch daarmee fokken’ aldus Klöckner tegen de Rheinische Post.

Maar het is lastig om te bewijzen dat er daadwerkelijk tegen de wet in gefokt is. Dat zou per geval bekeken moeten worden door een ter zake kundige dierenarts. En dus komt de minister nu met het lumineuze idee om het showen van dit soort honden te verbieden. Niet alleen de kortsnuiten overigens, ook “te korte poten” of uitpuilende ogen. Klöckner wil het niet op specifieke rassen vastleggen, “ Es geht aber, wie gesagt, nicht um die einzelne Rasse. Ich werde deshalb ein Ausstellungsverbot für Hunde mit Qualzuchtmerkmalen regeln. Denn die Tiere leiden darunter: Manche Hunde können nur schwer atmen, das geht bis zum Kreislaufkollaps mit Ohnmacht.“  Het is overigens uit dit verhaal niet duidelijk of het hier opnieuw om individuele dieren gaat, of om complete rasgroepen. De minister vindt de fok ook zo vreselijk -beehalve voor de honden- voor de nieuwe baasjes: “ Sie bauen eine emotionale Bindung zu dem Tier auf und sehen es dann leiden und müssen teilweise hohe Tierarztkosten aufbringen, um dem Tier zum Beispiel durch aufwändige Operationen Erleichterung zu verschaffen.“  Alhoewel ze wel bedenkt dat dit soort in extrema gefokte dieren alleen maar gefokt wordt “weil ein Markt dafür da ist“.

De Duitse Kennelclub, de VDH, verwacht dan ook weinig heil van dit plan van de minister. Udo Kopernik betwijfelt of een dierenverbod een doorslaand succes zal zijn. De tentoonstellingen hebben hooguit enkele tienduizenden bezoekers per jaar. Terwijl de vraag naar kortsnuithonden juist veel meer wordt gestimuleerd door reclames op TV en ook het gedrag van Bekende Duitsers of andere internationale beroemdheden. Een wet op de fokkerij is van groter belang, omdat er geen registratie is van huisdieren in Duitsland die wettelijk verplicht is, van niet-rashonden dan. Bovendien is Duitsland, net als Nederland en België, een grote afnemer van illegale pups uit het Oostblok. In Duitsland wordt al met al hooguit 10% van de pups daadwerkelijk geregistreerd, dus ca. 80.00 van de jaarlijkse aanwas van 800.000.

Een tentoonstellingsverbod lijkt ook volgens veel FB-commentaren vooral op symboolpolitiek, omdat de daadwerkelijk zieke honden vooral thuis bij onwetende consumenten zitten, gekocht uit illegale- en/of broodfok.

Duitsland kent overigens niet de RSI-regeling zoals in Nederland.

dossier