• Welke rassen zitten in deze hond "Rudy"?

Welke rassen zitten in deze hond "Rudy"?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Welke rassen zitten in deze hond "Rudy"?

ma, 07/16/2018 - 14:33

Kruisingen, bastaardjes, vuilnisbakkies,  naturashonden ( niet dat die naam ooit aangeslagen is), hoe je ze ook noemt, de wereld is er vol mee.

Maar hoe goed zijn we nu als hondenliefhebber om ook te “herkennen” wat de rassen zijn die een dergelijke kruising in zich heeft.  Dat vroeg Darwin’s Dogseen onderzoeksprogramma van het  Broad Institute in Cambridge, Massachussettes zich af.  En dus begonnen ze met het MuttMixx-project. Een enquête met 33 honden, van gemixte oorsprong, e de vraag uit welke (meestal 3) rassen de hond bestond, of minimal 10% van de genen had. Genen die gecontroleerd waren.

Een enorm aantal mensen deed hun uiterste best. Een  een verbazingwekkende 34,969 accounts zijn aangemaakt en 10.204 daadwerkelijke enquêtes ingevuld voor alle 31 honden! Oftewel  432.743 vragen beantwoord door de deelnemers!   En wat bleek, de gemiddelde hondenliefhebber kwam maar tot 25% goede antwoorden (tenminste 1 ras goed), de hondenprofessional scoorde met 28% iets beter. Kortom, zo goed zijn we niet (of misschien toch wel)  in het terugvinden van raskenmerken in mixjes.

De rassen die het vaakst werden gevonden door de deelnemers waren respectievelijk de Labrador Retriever, Duitse Herdershond, Golden Retriever, Beagle en Border Collie. Het minst vaak geraden werden de Franse Bulldog, Bulldog, West Highland Terrier, Pekingees en de Yorkshire Terrier.

Overigens, de rassen die (in de VS!) het meest voorkomen in het DNA van ‘straathonden’, de mixjes dus, zijn Chow Chow, Duitse herdershond, Staffordshire Bull Terrier, Golden Retriever en Labrador Retriever.

Van de 31 honden die meededen waren er ook heel veel heel gemengde bij. In sommigen kwamen maar liefst genen van 19+ rassen terug.

Niet meegedaan?  Geen nood, de quiz staat nog steeds online. Met directe feedback op je antwoorden. Meedoen kan hier:  https://iaabcprojects.org/quiz/   Een account aanmaken moet, en enige kennis van Engelse rasnamen (lang niet alle rassen doen mee) is handig. En 31 honden kost wel wat tijd… 

 

bron

Take the Pup Quiz!