• Grote honden hebben vaker botkanker

Grote honden hebben vaker botkanker

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Grote honden hebben vaker botkanker

do, 06/29/2023 - 01:04

Grote hondenrassen hebben volgens een recente studie tot 118 keer meer kans om een zeldzame vorm van botkanker te ontwikkelen in vergelijking met kruisingen.

De analyse werd uitgevoerd op meer dan 905.000 medische dossiers uit het VetCompass-programma van 2016, die gegevens bevatten van alle hondenrassen onder first opinion veterinaire zorg. Slechts 331 gevallen van osteosarcoom werden geïdentificeerd, wat overeenkomt met slechts 0,0357% van de totale steekproef.

Het onderzoek wees echter ook uit dat verschillende grote hondenrassen een veel groter risico liepen om de ziekte te ontwikkelen dan kruisingen. Rottweilers hadden bijvoorbeeld 27 keer meer kans, Duitse Doggen 34 keer, Leonbergers 56 keer en Schotse Deerhounds maar liefst 118 keer meer kans. Aan de andere kant hadden rassen zoals Engelse cocker-spaniëls, shih-tzus en Jack Russell-terriërs een veel lager risico op de ziekte.

Honden die leden aan osteosarcoom wogen gemiddeld ook veel meer, namelijk 33,04 kg, dan honden zonder de ziekte. Daarnaast bleken honden met een langschedelige hoofd een groter risico te lopen dan honden met een kortschedelige of mesocephalische hoofdtype.

Hoofdauteur Dan O'Neill benadrukte de verantwoordelijkheid van hondeneigenaren om ervoor te zorgen dat honden niet worden gefokt met lichaamsvormen die een aanzienlijk verhoogd risico op ziekte met zich meebrengen. Hij pleitte ervoor om te kiezen voor honden met natuurlijke lichaamsvormen, in plaats van te streven naar honden met extreme lichaamskenmerken die niet voorkomen in de natuur.

Foto: wikipedia, Picasa 2.0