Sapsaree, de redding van een nationaal ras | Dogzine

Sapsaree, de redding van een nationaal ras

sapsaree

Niet dat iedereen nu onmiddellijk denkt “oh, dat ras”, maar desondanks een mooie prestatie. Door de inzet van 1 man is het koreaanse hondenras de Sapsaree gered van een zekere ondergang. Voral vele decennie van koloniale overheersing hadden –en dat uiteindelijk pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw-  bijna een einde gemaakt aan duizenden jaren rasgeschiedenis. Want nog geen dertig jaar geleden waren er van de Sapsaree, ook wel Sapsali genoemd, nog maar acht honden in heel Korea te vinden.

De bekendste hond, en streng bescherm, in Korea is de Jindo natuurlijk, ook nationaal erfgoed in het Aziatische land. Minder bekend al is de Poong San (Pungsan), een jachthond uit Noord Korea. Overigens niet erkend door de FCI, en buiten Korea zijn ze ook vrijwel niet te vinden.

De Sapsaree hoort ook in dit rijtje thuis. De allereerste honden van dit ras worden al gevonden rond 37 voor Christus, wanneer afbeeldingen van de hond verschijnen op een muurschildering in een graftombe. Helaas, in de moderne geschiedenis loopt het minder voorspoedig voor het wat shabby aandoende hondje. Vooral armoede en hongersnood onder de bevolking deden het aantal honden van dit ras drastisch afnemen, zelfs decimeren. Vooral de Japanse overheersing was dramatisch, de honden werden en masse gedood door de Japanse troepen tussen 40-45. De vachten werden vervolgens gebruikt als bontvachten tegen de kou, om in de kleding te naaien.Na de oorlog kwam er geen opleving voor de hond die in de overlevering als beschermer tegen geesten wordt gezien, en de genoemde 8 was alles wat nog reste een kleine 40 jaar geleden.En toen stapte Ha JI-Hong, een in de VS opgeleide geneticus nu werkzaam aan de Universiteit van Zuid Korea in Kyungpook in de bres. Hij combineerde traditionele fomethodes met de steeds bredere kennis van DNA-technieken. Ha moest wel enorme offers brengen om dit te realiseren, vooral financieel. Om het fokproces te bekostigen moesten veel familiebezittingen worden verkocht, waaronder landbouwgrond en huizen. Maar de gedachte aan het redden van het ras hield hem op de been.

sapsaree van vroeger

En daarom is het een succesverhaal, met vandaag de dag 500 honden die Ha zelf in zijn kennels heeft, en nog eens 1200 die bij gezinnen in Zuid Korea leven. Bovendien blijkt de hond door zijn karakter zeer geschikt als therapiehond. In 1992 werd ook de Sapsaree erkend als nationaal erfgoed.

De Sapsaree is in principe een zeer loyale hond, van ca. 50 cm. Hoog en 18-27 kilo zwaar. Ze hebben een lange, overvloedige vacht in verschillende kleuren, soms effen, soms met meerdere door elkaar.Net als bij de Old English sheepdog valt het haar over de ogen.

De niet-erkende hond wordt langzamerhand steeds populairder, en ook mensen uit het buitenland kunnen het ras nu adopteren. Via http://eng.sapsaree.org wordt meer info gegeven.

dit verhaal verscheen eerder, 2010, in de internationale pers.

Wellicht ook interessant

hondenstoofpot (foto Wikipedia)

Rechtbank in Korea zet eerste stap in verbieden van hondenconsumptie

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft het doden van honden voor vlees verboden.

hondenvlees op tentoonstelling. foto: Newfocus

Kim Yong Un (Noord Korea): Eet meer hondenvlees

Kim Jong Un, buiten zijn eigen land nergens echt als volwaardige leider gezien, haalt opnieuw de internationale headlines.

korea olympics

Korea sluit één hondenvleesmarkt in aanloop naar Winterspelen

Met nog een kleine twee maanden te gaan tot de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid Korea, lijkt er eindelijk een heel klein beetje beweging te komen in de manier waarop Korea omgaat met ho