Mechelse herder definitief uit de stamboeken | Dogzine

Mechelse herder definitief uit de stamboeken

rvb

in 2016 kwam aan het licht dat er waarschijnlijk op vrij grote schaal sprake was van stamboomvervalsing bij de Mechelse herder. Omdat het een Belgisch ras betrof was dit reden voor de Belgische kennelclub KMSH om hier onderzoek naar te starten.
Een aantal reuen werd tijdelijk geschorst, in afwachting van nader onderzoek. Hiervoor diende er DNA-onderzoek te worden gedaan zodat de afstamming van zowel de dieren zelf als de nakomelingen kon worden vastgesteld.
In februari 2017 werd dit onderzoek, dat in samenwerking met de FCI werd gedaan, afgerond. Het resultaat was dat een groot deel van de verdachte honden weer werd vrijgegeven voor de fokkerij.
De onderstaande honden werden weer vrijgegeven voor de fokkerij:

  • Fun du Bois de la Limite, reu, LOSH 1004692, geboren 12/7/2006
  • Zuart von Kaftan, reu, FCA 9493, geboren 2/6/2009
  • Edden, reu, LOSH 0977755, geboren 5/6/2005
  • Errosh, reu, LOSH 0980132, geboren 18/7/2005
  • Chaos Degantis Kraujas, reu, LSVK BSM 0063/07, geboren 18/6/2007
  • Haras van d'Acren, reu, LOSH 1043819, geboren 24/7/2008
  • Gmax du Pays Dogons, reu, LOSH 1030383, geboren 9/9/2007

Maar dat vrijgeven gold niet voor de reu Ringstar F-Kuno. Hij bleef geschorst omdat de onderzoekscommissie het onderzoek nog niet had kunnen afronden.
Op 17 augustus kwam er duidelijkheid en een definitieve uitspraak. De Raad van Beheer liet weten:
"Met de eigenaren van deze reu is de afgelopen maanden veelvuldig contact geweest over de noodzaak van een afstammingsonderzoek. Helaas is uiteindelijk gebleken dat een dergelijk afstammingsonderzoek niet mogelijk was. Hierdoor heeft de Raad van Beheer het besluit moeten nemen om (op grond van artikel III.28 KR) de inschrijving in het NHSB van Ringstar F-Kuno door te halen.

De consequentie hiervan is allereerst dat Ringstar F-Kuno niet meer ingezet kan worden als dekreu binnen de stamboomfokkerij. Daarnaast zullen ook de inschrijvingen van diens nakomelingen moeten worden doorgehaald. De eigenaren zijn inmiddels geïnformeerd. Tevens zijn de FCI en de betrokken rasverenigingen op de hoogte gesteld."

Over hoeveel nakomelingen het gaat is niet duidelijk.

Wellicht ook interessant

Mechelse herder (stockfoto)

Altruïsme in honden: Als ik ooit geholpen ben help ik jou

Helpt een hond zijn soortgenoten?  "Ja" zeggen onderzoekers Nastassja Gfrerer en Michael Taborsky van de Universiteit van Bern.

circulaire fci

Schorsing Mechelse Herders opgeheven door FCI

Het onderzoek naar vermeende stamboomfraude met Mechelse Herders is afgerond. Er is geen enkel bewijs van fraude gevonden, aldus een van de eigenaren.

fci circulaire

Mechelse herders geschorst hangende onderzoek naar stamboomfraude

De Belgische Kennelclub Sint Hubertus is een onderzoek gestart naar mogelijke vervalsingen van stambomen bij Mechelse herders.  De KMSH heeft een melding ontvangen dat er mogelijk gefraudeerd is me