Puppy ruilen voor smartphone, marktplaatsen scoren bedroevend in dierenhandel | Dogzine

Puppy ruilen voor smartphone, marktplaatsen scoren bedroevend in dierenhandel

scorebeeld nederlandse sites

De internationale organisatie Four-Paws heeft onderzoek gedaan naar de illegale handel in huisdieren via sites als Marktplaats en Ebay. Daarbij kwamen volgens de organisatie schokkende zaken naar boven. Via de advertentiesites worden volop illegale dieren aangeboden, maar ook zieke dieren.

En uiteraard wordt er ook volop onverantwoord gehandeld via de sites in honden. In Nederland weinig nieuws, want iedereen weet dat broodfokkers en hondenhandelaren schaamteloos onder valse namen en schuiladressen of katvangers adverteren. De recentelijk weer door de politie verraste broodfokker in Hapert adverteert dagelijks op Marktplaats met “gezonde pups, in huiselijke omgeving opgevoed”etc. Ook pups die uit het buitenland, met name het Oostblok, naar Nederland komen, zonder de juiste papieren, kunnen via de nauwelijks gecontroleerde handelssites makkelijk “van de hand gedaan” worden. Nederlandse organisaties proberen al veel langer Marktplaats en andere sites te overtuigen om dit soort twijfelachtige advertenties te weren, maar vooralsnog blijft het bij loze beloftes vanuit de sites zelf, en gaan illegale fokkers en handelaren vrijuit hun gang.

Naast illegale en zieke pups –zo ontdekte four-Paws-  worden ook veel dieren voor zeer twijfelachtige deals aangeboden. Pups die geruild worden voor laptops of smartphones, honden die gratis voor hondengevechten worden aangeboden. Ook misleidende advertentieteksten, valse stamboomclaims of omschrijvingen, maar ook wervende teksten als "Puppies als ideaal kerstcadeau", het komt allemaal voor.

Dat deze praktijken niet exclusief voor Nederland zijn blijkt, in alle elf landen waar onderzoek gedaan werd kwamen vergelijkbare resultaten naar boven. Four Paws is nu een internationale actie gestart, niet alleen om slachtoffer-verhalen naar boven te krijgen, maar ook om handtekeningen te verzamelen en die bij Ebay, moederorganisatie van o.a. marktplaat.nl, neer te leggen. In de tussentijd heeft Four-Paws de “Beest-en-Bedrog-meter” geïntroduceerd, waarbij op basis van een aantal preventieve maatregelen handelssites een ranking kunnen krijgen. Maatregelen als Verificatie, Limiet op het aantal advertenties voor particulieren, Het vooraf controleren van advertenties etc. Vooralsnog is alleen de handelssite “Speurders” enigszins uit ede gevarenzone voor Nederland, Marktplaats en veel anderen tonen bedroevende resultaten. De online petitie en meer informatie is te vinden op de actiewebsite van Four-Paws.

dossier

Wellicht ook interessant

pup for sale

Online gekochte pup bron van spanning en financiële zorg

De gewoonte om pups online uit te zoeken en te kopen zorgt voor een crisis in gezondheid en financiën, en legt bovendien een emotionele druk op de kopers.

frans advertentievoorbeeld

Verkoop van dieren verboden voor particulieren: einde aan gemakkelijk geld!

Een particulier persoon mag geen dieren verkopen, online of in de echte wereld, zonder dat hij of zij een door de overheid erkende fokker is, en in het bezit is van een zogeheten SIREN-nummer.