Prijs van populariteit: toevloed van designer-rassen in asielen | Dogzine

Prijs van populariteit: toevloed van designer-rassen in asielen

Mopshond, foto RSPCA

Alhoewel in Nederland de asielen nog steeds een grote hoeveelheid honden van het type Pitbull (op zichzelf geen ras) hebben zitten, waarschuwt de RSPCA (Dierencontrole- en welzijnsorganisatie in Engeland) voor een enorme toevloed van designer dogs en look-a-likes van kleine rassen. Vooral de “voorbeeldhondjes” van allerlei celebrities die opvallend vaak of een Franse bulldog of veen Mopshond (“Pug”) hebben, heeft in het Verenigd koninkrijk voor een ware hausse gezorgd in de vraag naar deze honden.  Betrouwbare fokkers kunnen niet voldoen aan deze vraag, en de broodfokkers en handelaren zijn massaal ingesprongen op deze nieuwe hondentrend. Met de nu dramatische hoeveelheid gedumpte dieren als gevolg.

Ruim een jaar geleden waarschuwde de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals al voor het ontstaan van deze situatie. Immers, als de reguliere fokkers, met gezondheidstesten, goede afstamming, juiste ouderkeuze, iets wat juist bij deze rassen extra belangrijk is door het aanwezig zijn van vrij veel gezondheidsproblemen als je niet goed fokt, niet meer kunnen leveren zijn het de cowboys die inspringen. De broodfokkers, voor wie een pup niet langer dan 6 weken gezond hoeft te zijn, want dan is hij immers verkocht en kan de handelaar “niet thuis” geven. En dat lijkt nu dus inderdaad te gebeuren.

De Engelse asiels lopen namelijk vol met –vooral zieke-  designerbreeds. Mopshonden en kruisingen daarmee, doorgefokte Franse bullen, waarvoor de dierenartsenrekening te hoog werd. Juist de honden van de broodfokkers tonen al snel allerlei problemen, van gedrag tot huidziektes, maar zeker ook de ‘traditionele’ erfelijke aandoeningen als hart- en luchtwegaandoeningen. In Engeland is de controle voor fokkers met deze rassen hoog, maar broodfokkers en backyard-breeders hebben daar uiteraard geen boodschap aan.

RSPCA chief inspector Ian Briggs, die in Engfeland de onderzoeken naar de illegale puppyhandel leidt, merkt dan ook op: "Dit is de prijs van slechte fokken - de consument wordt geconfronteerd met zieke en stervende puppies die een dure veterinaire behandeling of levenslang gedragsmatige ondersteuning nodig hebben; de opvangcentra en de andere charity-organisaties zien een flinke een stijging van deze rassen die onder hun hoede komen  en de goede doelen. Allemaal het gevolg van mensen die impulsief een hond willen geen onderzoek deden alvorens ze kozen voor een hond die veel tijd en inzet vergt; Nogmaals, organisaties, zoals de RSPCA moeten nu de stukken van deze praktijken oprapen en oplossen, en de dieren betalen de ultieme prijs -. Vaak met hun leven"

De foto bij dit artikel: Een van de vele mopshonden die bij de RSPCA zijn binnengekomen, foto ook via RSPCA.

Wellicht ook interessant

mopshond (stockfoto)

Eerste aanzet tot vinden gen dat brachiocephale schedels veroorzaakt

Brachiocephalen, kortsnuithonden. Volgens sommige wetenschappers de resultaten van een compleet doorgedraaide selectieve fokmethode.

bulldog

7 van de 10 Bulldoggen hebben Heupdysplasie

Heupdysplasie, een term die iedere hondenliefhebber met enige angst vervuld. Als er één ding is wat een fokker of eigenaar niet wil is een hond met heupdysplasie.

Franse bull (stockfoto)

Dierenartsen: Koop geen kortsnuithonden

Britse dierenartsen roepen op geen kortsnuit-honden meer te kopen, zoals de Franse Bulldog. Wereldnieuws de afgelopen paar dagen, alhoewel de Nederlandse media het nog nauwelijks opgepakt hebben.