Tweede Kamer laat illegale puppyhandel opnieuw wegkomen | Dogzine

Tweede Kamer laat illegale puppyhandel opnieuw wegkomen

motie ouwehand

De Tweede Kamer heeft vandaag -opnieuw-  over moties gestemd die de illegale puppyhandel zou moeten inperken. Ditmaal onder andere een motie van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. In de motie wordt opgeroepen om vooral de handel uit Hongarije zo snel mogelijk in te perken, in navolging van België, dat inmiddels een zogeheten "witte lijst" van bonafide hondenhandelaren hanteert. "Nee"zei de Tweede Kamer, dit doen we niet. Een motie van SP Kamerlid van Gerven over   het hier ook aanleggen van een Witte lijst van erkende hondenhandelaren werd aangehouden.

Datzelfde gebeurde met een motie van PVV Kamerlid Dion Graus. In die motie werd gesproken over het uitsluitend laten chippen van pups door dierenartsen, en dan uitsluitend in het bijzijn van het moederdier. Voor de chip-brigade van de Raad van Beheer slecht nieuws, maar voorlopig ligt deze motie even op de plank.

Het enige succes in de verzamelde moties was een beperkt succesje voor de PvdD. Een motie om het Europees dierenpaspoort, sinds 2014 verplicht bij buitenlandse reizen voor honden geboren na die datum nu ook voor honden die niet de grens over gaan verplicht te stellen ,werd aangenomen. De dierenpaspoorten vervangen dan de vaccinatieboekjes, en zouden minder fraudegevoelig zijn doordat alleen dierenartsen deze (zouden) mogen verstrekken, en het chipnummer meegesealed wordt.

Het is niet de eerste motie van die wordt aangenomen om puppyhandel te beperken. Zeker na de inval in het Friese Holwerd leek de tijd rijp. Helaas, het is maar een beperkte strekking, al eerder gaf de staatssecretaris, destijds ook na moties van onder meer Dion Graus aan, dat de dierenpolitie, vrijwel wegbezuinigd, niet wordt uitgebreid, dat de NVWA nauwelijks extra mensen erbij krijgt en dat zodoende de controle en handhaving marginaal is. Ook hoort Dogzine regelmatig over honden die veel te jong naar Nederland komen, door illegale of op zijn minst opportunistische hondenhandelaren in de kofferbak meegenomen uit het buitenland, die niet alleen nog lang de verplichte leeftijd van 15 weken niet hebben bereikt, en evenmin dus beschikken over de juiste papieren. Onduidelijk is hoe diereartsen hier aan meewerken, maar van meldingen wanneer een degelijke hond in de praktijk langskomt lijkt geen sprake te zijn.

Kortom, een uiterst beperkt succesje tegen de illegale hondenhandel, en een succesje wat ongetwijfeld snel weer door de illegale hondenhandel wordt omzeild. De regeringspartijen willen maar geen strakke maatregelen nemen tegen de illegale puppyhandel.

dossier

Wellicht ook interessant

screenshot rapport

Reacties op hoogrisicohonden-advies sterk wisselend

Het deze week gepresenteerde advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden heeft de gemoederen flink verhit.

Door Sisyfus - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7718293

Tweede kamer wil minder bijtincidenten maar is verdeeld over hoe

Dat er iets moet gebeuren aan alle bijtincidenten met "vechthonden", is duidelijk, maar hoe dat moet, daar is de politiek het niet over eens.

motie ouwehand

Tweede Kamer laat illegale puppyhandel opnieuw wegkomen

De Tweede Kamer heeft vandaag -opnieuw-  over moties gestemd die de illegale puppyhandel zou moeten inperken. Ditmaal onder andere een motie van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.