Bijsluiters Bravecto aangepast | Dogzine

Bijsluiters Bravecto aangepast

Bravecto

In Juli 2016 kondigt Merck een nieuw product aan in de Bravecto-lijn: de spot-on versie van het product dat vlooien en teken bestrijdt bij honden en katten. Bravecto werkt op basis van het middel fluralaner en ligt al sinds het verschenen is op de markt onder vuur. Het middel is effectief tegen ectoparasieten, maar wordt ook in verband gebracht met ernstige bijwerkingen.

Al snel na het verschijnen van de eerste Bravecto producten, kauwtabletten die de hond 3 maanden lang beschermde tegen vlooien en teken, verschenen er berichten over mogelijke bijwerkingen van het middel. Klachten waarover gesproken werd waren onder andere leverfalen, epileptische aanvallen en atypische ziektebeelden zonder diagnose. Alarmerende berichten hierover kwamen van over de hele wereld en dwongen dierenartsen en hondeneigenaren om een mening te vormen over het middel. Bravecto werd hiermee een controversieel product waarvan vele hondeneigenaren aangeven het niet (meer) te durven gebruiken terwijl anderen de berichten interpreteren als indianenverhalen.

De medicijnwaakhond EMA suggereerde al eerder dat de bijsluiter van Bravecto aangevuld zou moeten worden met een extra waarschuwing. Met de komst van de nieuwe spot-on versie van Bravecto wordt hier gehoor aan gegeven. De Engelstalige  bijsluiter van de pipetten bevat een waarschuwing voor katten en honden die bekend zijn met neurologische problemen. De zin “Use with caution in dogs with a history of neurological abnormalities. Neurological abnormalities have been reported in dogs receiving fluralaner, even in dogs without a history of seizures.” Hiermee waarschuwt de fabrikant voor het risico op epileptische aanvallen veroorzaakt door fluralaner, de werkzame stof van de Bravecto producten. Tot op heden is deze waarschuwing alleen toegevoegd aan de spot-on producten en nog niet in de bijsluiter van de kauwtabletten.


 

dossier

Wellicht ook interessant

screenshot bravectopetitie

Nu ook media-aandacht voor ophef rondom Bravecto

Sinds deze innovatieve, nieuwe manier van ongediertebestrijding voor honden op de markt is, zorgt het voor grote ophef.

ill dog

Onderzoek naar bijwerkingen Bravecto van gebruikers

Bravecto brengt sinds het op de markt is wereldwijd mensen op de been, en lang niet altijd positief. Het product wordt steeds vaker geassocieerd met veel en vaak ernstige bijwerkingen.

ema vs Merck

European Medicines Agency vraagt Merck nader onderzoek naar ernstige bijwerkingen

De Europese medicijnwaakhond, de EMA (European Medicines Agency) heeft Merck gevraagd nader onderzoek te doen naar bijwerkingen.