Honden beschermen tegen eczeem en astma | Dogzine

Honden beschermen tegen eczeem en astma

hondkind

Er worden twee onderzoeken gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van American College of Allergy, Astma en Immunologie (ACAAI) die aantonen dat het hebben van een hond goed voor je gezondheid kan zijn. Uit  de eerste studie blijkt dat baby’s die geboren zijn in een huis met een hond tijdens de zwangerschap bescherming krijgen tegen allergisch eczeem, hoewel het beschermende effect wordt vanaf een jaar of 10. Een tweede onderzoek toont aan dat honden een beschermend effect kunnen bieden tegen astma, zelfs bij kinderen die allergisch zijn voor honden.

"Hoewel eczeem in het algemeen voorkomt bij zuigelingen, weten veel mensen niet dat er een progressie is van eczeem naar voedselallergieën, luchtwegallergieën en astma," zegt onderzoeker Gagandeep Cheema. "We wilden weten of er een beschermend effect was bij het hebben van een hond die die uitbraak van eczeem vertraagde."

Het onderzoek keek naar moeder-kind paren die aan een hond blootgesteld werden. "Blootstelling" is gedefinieerd als het binnen houden van een of meer hondengedurende tenminste één uur per dag. "We vonden dat het risico op eczeem bij kinderen van een moeder die zo werd blootgesteld aan honden significant lager was tot de leeftijd van twee jaar, maar dit beschermende effect loopt af op 10-jarige leeftijd," zegt Edward M. Zoratti, ACAAI-lid en een co-auteur.


 


In het tweede onderzoek  keken onderzoekers naar de effecten van twee verschillende soorten blootstelling aan stoffen van  honden bij kinderen met astma in Baltimore. Het eerste type was het eiwit, of allergeen, dat kinderen die allergisch zijn voor honden, beïnvloedt. Het tweede type waren elementen, zoals bacteriën, die een hond bij zich zou kunnen dragen. De onderzoekers concluderen dat blootstelling aan de stoffen die honden meedragen een beschermend effect hebben op astma symptomen. Maar blootstelling aan het allergeen kan leiden tot meer astmasymptomen bij kinderen met een allergie voor honden.

"Bij kinderen met astma die allergisch waren voor honden, zou de tijd samen met een hond kunnen worden geassocieerd met twee verschillende effecten," zegt Po-Yang Tsou, hoofdauteur. "Er lijkt een beschermend effect te zijn op astma van niet-allergene stoffen die de hond meedraagt, en een schadelijk effect van blootstelling aan allergenen." De onderzoekers geloven dat het contact van een kind met andere factoren dan het allergeen van de hond, zoals bacteriën of andere onbekende factoren, het beschermende effect kan bieden. "De blootstelling aan allergene blootstelling blijft echter een belangrijke zorg voor kinderen die allergisch zijn voor honden," zegt dr. Tsou.

De onderzoeken staan nog niet online:

Effect of Prenatal Dog Exposure on Eczema Development in Early and Late Childhood. 
Auteur: Gagandeep Cheema, MD

Abstract Title: The Effect of Animal Exposures on Asthma Morbidity Independent of Allergen Among Inner-city Asthmatic Children. 
Auteur: Po-Yang Tsou, MD, MPH

Wellicht ook interessant

varken en hond, stockfoto

Vieze honden blijken toch erg gezond voor ons

Recent nog meldde Merel Langelaar, vice-voorzitter van de Nederlandse Maatschappij voor diergeneeskunde, dat huisdieren toch echt een potentieel gevaar zijn voor zwangeren en kleine kinderen.  "Kor

labradoodle, hypoallergeen of niet?

Teven zijn beter tegen allergie dan reuen

Kinderen die opgroeien met honden hebben minder vaak last van astma. Opvallend nieuw daarbij is dat het vooral geld als de kinderen samen met een teef opgroeien.