Acht Saarloos F2 pups geboren | Dogzine

Acht Saarloos F2 pups geboren

F2 saarloos

De Saarlooswolfhond is al enkele jaren bezig met een outcrossproject. Dat is een zaak die natuurlijk niet in een paar weken geregeld is: eerst moet het Plan van Aanpak worden goedgekeurd door de Raad van Beheer, daarna moeten de combinaties in de praktijk gemaakt worden en dan is het vervolgens afwachten hoe alles uitgroeit.

Dogzine houdt deze projecten, waarvan de Wetterhoun en de Saarlooswolfhond de bekendste Nederlandse projecten zijn, al vanaf het begin bij. Zo werden enige tijd geleden tijdens de keuring van het F1-nest bij de Saarlozen, waarbij de drie pups die uit de combinatie met een Zwitserse Witte herder en een Saarloos werden geboren, fokkeuzes gemaakt. Twee ervan, een reu en een teef, werden toegelaten tot de fokkerij, de derde werd op de reservelijst gezet. De teef werd op 29 april gedekt door een raszuivere Saarloos-reu.

Het is een bekend gegeven dat de fertiliteit eigenlijk direct toeneemt als er vers bloed wordt ingekruist. Bij de Saarlozen was dat hard nodig: de teven die werden gebruikt voor de outcrosscombinaties werden nauwgezet gevolgd en zo komt het dat we weten dat de teef bij de combinatie met de Zwitserse Witte herder slechts vijf rijpe eicellen had. Normaal gesproken zijn dat er 20-40, zodat de minder goede eicellen/foetussen later nog af kunnen sterven en er toch voldoende overblijft voor een goed gevuld nest pups.

Dat er uiteindelijk nog drie pups uit werden geboren was dus een meer dan goede score, want vijf eicellen is een bedroevend laag aantal. In de tweede generatie zou er direct effect merkbaar moeten zijn op de fertiliteit en toen de F1-teef gedekt werd door een Saarloosreu waren de hoop en verwachtingen dan ook hoog gespannen. En dat was niet tevergeefs: op woensdag 28 juni werden er maar liefst acht pups geboren! Een mooie bevalling, en vijf teefjes en drie reutjes. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de AVLS.
 


F2 pups
Foto Robin vd Molen

Wellicht ook interessant

saarloos outcross pup

Saarloos F1 pups - een update

Op 17 februari van dit jaar werd voor de eerste keer een outcrossnest geboren waarvan de moeder een ander ras was dan het ras waar die outcross voor bedoeld is.

Outcross Lundehund

Outcross voor de Noorse Lundehund

Eeuwenlang was de Lundehund een bekende verschijning in Noorwegen, met name in het noordelijke deel en op de eilanden daar.

bulldog

Is de Engelse bulldog te redden?

Op BBC-1 heeft Catherine Tate woensdagavond aandacht geschonken aan de problematiek rond de Engelse bulldog.