"Wie is er dan braaf" heeft geen effect op volwassen hond | Dogzine

"Wie is er dan braaf" heeft geen effect op volwassen hond

hond en pup

We doen het allemaal, als we onze hond, of een andere hond, aanspreken, gaan we over op een soort van baby-taal. De pitch, de toonhoogte van onze stem wordt hoger, we kiezen andere woorden. “Wie is er dan een grote jongen”, “wie is er braaf”…  Ach, we kennen het allemaal.

Stop wer maar mee. Een internationale groep onderzoekers onder leiding van Prof Nicolas Mathevon van de Universite de Lyon/Saint-Etienne concludeert dat dit soort spraakgedrag weliswaar prima werkt voor puppies, maar volwassen honden reageren er echt niet op.

Voor dit onderzoek werd door een vertrouwde trainster een aantal van dit soort boodschappen op band ingesproken, die banden werden vervolgens via zeer hoge kwaliteit luidsprekers afgedraaid voor zowel pups als volwassen honden. Hierdoor werden andere factoren die het gedrag zouden beïnvloeden uitgesloten.

Het bleek dat pups inderdaad heel goed reageerden op deze manier van baby-taal. Negen van de tien pups reageerden sneller op de hoge toon-woorden dan op gewone, “menselijke” taal. Ze kwamen sneller naar de luidsprekerbox toe en bleven langer luisteren. Volwassen honden daarentegen reageerden zeker niet beter op de baby-taal, in feite reageerden ze op beide taalvarianten even sterk.

Als mogelijke verklaring geven de onderzoekers dat enerzijds ook honden en wolven onderling hoge, scherpe geluiden gebruiken als begroeting en signaal om te eten. Anderzijds kan het ook een vorm van genetische selectie zijn, door de eeuwen heen werden die honden uitgekozen die zich meer op mensen richten, dus er kan een soort van selectie hebben plaatsgevonden.

Opvallender is het feit dat oudere honden niet extra reageren op babytaal. Volgens de onderzoekers is dit mogelijk het gevolg van socialisatie, oudere honden hebben geleerd vooral op de stem van de baas en anderen in de directe leefomgeving te letten, en negeren andere, vreemde stemmen. De stem van de baas, hoog of laag, is alles voor ze.

Wellicht ook interessant

de getroffen pup

Ongelukkig schot of moedwillige moordpoging op pup door secretaris kennelclub van Montenegro

[updated 2 april 2018, 16.02 uur]

De Algemeen secretaris van de Kennelclub van Montenegro ligt zwaar onder vuur op Facebook omdat de man een pup zou hebben neergeschoten.

pups

Hoe fokken verandert in je ergste nachtmerrie

Stel, je bent een fokker van een groot ras.

peritas

Laat de moederhond altijd je pup kiezen, volgens de oude Grieken dan.

Honden, in de tegenwoordige tijd zijn ze bijna familie, maken ze een vast onderdeel uit van het gezin. Het kiezen van een pup, het verzinnen van een naam voor de pup, belangrijke beslissingen.