Rolstoelhondjes aan de wandel in Lissabon | Dogzine

Rolstoelhondjes aan de wandel in Lissabon

Rolstoelhondjes aan de wandel

Zielig, dat doe je je hond toch niet aan. Ik zou hem een spuitje geven. Dat zijn maar al te vaak de reacties als er een foto van een gedeeltelijk verlamde hond in een rolstoel wordt geplaatst. “Kwaliteit van leven” is blijkbaar iets dat voor honden anders ligt als voor mensen, want voor de gehandicapte medemens wordt –terecht ook- van alles geregeld. Maar is het daadwerkelijk zo vreselijk voor honden?

RolstoelhondjesAlhoewel je in Nederland relatief weinig rolstoelhonden ziet, en ja, er zijn er beslist een heleboel, zagen we een opvallend mooi initiatief in Portugal, waar de “baas” van een gehandicapte, verlamde Franse Bull besloot om een speciale wandeling te organiseren voor rolstoelhondjes. Henrique Magalhaes heeft thuis sinds een aantal maanden een Franse bullteefje dat last kreeg van hernia’s. Het hondje kreeg allerlei behandelingen, operaties, fysiotherapie, maar herstelde niet en raakte verlamd aan de achterpootjes. Zodoende belandde Amalia, zo heet het teefje, in een rolstoel.

RolstoelhondjesOmdat een gehandicapte hond best veel van de eigenaar vraagt, wilde Henrique in contact komen met andere honden in en rolstoel, en besloot hij vorig weekeinde een speciale wandeling voor gehandicapte honden te organiseren. Hj benaderde ziekenhuizen, instellingen voor gehandicapte honden, maar ook bedrijven. De wandeling was ook bedoeld om hulp in te zamelen voor organisaties die zich juist voor dit soort honden inzetten. En met succes, er werd ruim 110 kilo voer en allerhande andere zaken ingezameld, terwijl ook de leverancier van de hondenrolstoel voor Amalia, “Dog Locomotion” hulp en steun toezegde. Uiteindelijk kwamen er 16 rolstoelhondjes uit heel Portugal, van Caldas da Rainha tot Porto, naar Lissabon om mee te lopen, samen met een twintigtal gezonde honden. Een heel mooi succes voor de eerste keer, en inmiddels zijn de eerste plannen voor een tweede wandeling al gemaakt. Amalia en haar gehandicapte en gezonde vrienden hadden de tijd van hun leven, ondanks de hoge temperaturen tot tegen de 40 graden die Lissabon in zijn greep hielden. Terwijl op enkele kilometers afstand de Lisboa Winner met ruim 2000 rashonden werd gehouden, eveneens een groot succes, is dit nu nog kleine persoonlijke initiatief een signaal naar al die honden die nu wellicht nog niet echt durven.

Ja, ook gehandicapte honden hebben en prima kwaliteit van leven en kunnen een heel mooi en lang leven met hun baas hebben, zonder medelijden en zonder meewarige blikken. Als er mensen zijn in Nederland die ook graag eens met hun rolstoelhondje aan een dergelijke wandeling zouden meedoen, laat het ons weten via info@dogzine.nl en dan kijken we of we ook bij ons iets dergelijks kunnen organiseren. Wie meer wil weten over Amalia kan haar volgen via www.facebook.com/1rifa1vespa De foto’s zijn gemaakt door de deelnemers aan de wandeling, dank voor het gebruik.

Wellicht ook interessant

Stockfoto Pixabay.

Eigenaar gecoupeerde hond is agressief en onaangenaam

Eigenaren van gecoupeerde honden zijn agressief en narcistisch, en gecoupeerde honden zelf zijn agressief. Dat althans is de mening van de gemiddelde Amerikaan.

dog waiting

Verlatingsangst, helft van alle honden heeft er last van

Verlatingsangst, met een mooi woord “separatie gerelateerde gedragingen” is  gedrag dat door honden wordt getoond wanneer ze door hun eigenaars thuis worden gelaten.

hond 2016

Lifestyle-evenement voor honden Hond 2016, slaat het aan?

Dit weekeinde wordt in de Amsterdam RAI Hond 2016, de Amsterdam Winner gehouden. Een compleet lifestyle-evenement voor honden.