Waarom je hond dol is op nieuwe speeltjes | Dogzine

Waarom je hond dol is op nieuwe speeltjes

Stockfoto Pixabay, pup met speeltje

Neophilia. Grote kans dat je hond daar aan lijdt.  Het zit in de genen. Maar  nee, je hoeft dit niet uit het ras te fokken, want ook kruisingen lijden eraan. Beter nog, het is geen ziekte, maar heel gewoon gedrag.

Neophilia staat simpelweg voor "Het houden van nieuwe dingen". En nieuwe dingen is waar je hond gek op is. Een nieuw speeltje is het helemaal. En, iets waar de hondenspeelgoedindustrie heel blij van wordt, dat houden van is "transient", oftewel voorbijgaand. Na even spelen is het speeltje niet nieuw meer, en verliest de hond zijn interesse. Hoelang iets spannend blijft, wel, volgens de onderzoekers duurt dat gemiddeld bij een hond zo'n twee-en-een-halve minuut.

Het was onderzoekster Patricia Kaulfuß die het onderzoek, al bijna tien jaar geleden, uitvoerde. Zeventien gewone huishonden moesten -een aantal keer achter elkaar-  een speeltje uitzoeken in een line-up van drie speeltjes. Twee speeltjes waren al bekend, het derde was nieuw.  En inderdaad, het merendeel van de honden ging keer op keer op het nieuwe speeltje af, veel vaker dan op basis van "toevalligheid" kon worden verwacht.

In een ander experiment, een paar jaar later, is gekeken hoe lang je hond nu eigenlijk geïnteresseerd is in een speeltje. Zestien Labradors, in dit geval honden die normaal in een kennel woonden, werd steeds dertig seconden lang  een speeltje voorgehouden. Als de hond na een aantal sessies zijn interesse begon te verliezen werd een ander speeltje, met een andere kleur en een andere geur, voorgehouden.  En wat de onderzoekers ook varieerden, tijd, kleur, geur,  steeds  verloren de honden na ca. 150 seconden oftewel twee minuten hun interesse.

In diezelfde studie denkt auteur Pullen ook dat honden vooral dol zijn op zachte, kauwbare speeltjes die liefst ook nog eens een geluidje maken. Het lijkt het meest op een prooi, en ze zijn bij je huisgenoot in het algemeen populairder dan de harde speeltjes.

Maar hoe voorkom je nu da je elke dag weer naar de dierenwinkel moet rennen om alweer een nieuw speeltje te halen, terwijl het net aangeschafte alweer op de hoop "niet-langer-leuk" ligt? Dat kan op meerdere manieren. Het veranderen van de geur bijvoorbeeld. Rol het eens lekker door gras, door iets anders, waardoor het voor de hond weer heel anders ruikt en dus weer nieuw is.  Een druppeltje parfum of ander geurtje helpt ook.  Of verstop speeltjes -net als bij kinderen-  en geef ze na een bepaalde periode weer terug.  Gelijk lijkt het nieuw.  En tenslotte, een speeltje wordt iets heel anders als de baas betrokken raakt in het spel, en je dus samen met de hond met het speeltje speelt.

Tot slot, er zijn ook honden die wel degelijk een bepaalde favoriet hebben, dat de hele dag meegezeuld wordt, waarmee geslapen wordt en gespeeld wordt.  En die een hondenleven lang meegaan.

Test Nederlands

Wellicht ook interessant

hond met knuffel

Heeft jouw hond een favoriete knuffel?

Zijn honden net zo gehecht aan speelgoedknuffels en dekentjes als jonge kinderen?  Een nieuw op te zetten onderzoek wil daar een antwoord op

Stockfoto Pixabay, pup met speeltje

Waarom je hond dol is op nieuwe speeltjes

Neophilia. Grote kans dat je hond daar aan lijdt.  Het zit in de genen. Maar  nee, je hoeft dit niet uit het ras te fokken, want ook kruisingen lijden eraan.

beurs

Van bellenblaas tot flexikraag, noviteiten op Dibevo Vakbeurs

Stel je een dierenwinkel voor ter grootte van een flink voetbalveld, met volop premium merken. Dat is ongeveer de grootte van de Dibevo Vakbeurs, de jaarlijkse vakbeurs voor de dierenwinkeliers.