Outcross Wetterhounen kiest de volgende generatie fokdieren | Dogzine

Outcross Wetterhounen kiest de volgende generatie fokdieren

wetterhoun

De stabij- en wetterhounvereniging is enkele jaren geleden een zogenaamd outcrossproject gestart om de wetterhounpopulatie gezonder te maken. Outcross wil zeggen dat er onverwant bloed in een ras gefokt wordt om zo de negatieve gevolgen van fokken in een gesloten populatie tegen te gaan. Er worden andere rassen ingekruist. Hierdoor komen er vreemde genen in het ras, wat goed is voor de gezondheid van het hele ras.

Vandaag zagen we de resultaten van de eerste twee nesten; een kruising van een wetterhoun met een labrador en een kruising wetterhoun maal poedel. Het infokken van de gekozen dieren wordt straks streng begeleid zodat de goede combinaties worden gemaakt op gebied van gezondheid en exterieur. Alle outcross-dieren zijn officieel geregistreerd bij de Raad van Beheer.

dossier

Wellicht ook interessant

Outcross Lundehund

Outcross voor de Noorse Lundehund

Eeuwenlang was de Lundehund een bekende verschijning in Noorwegen, met name in het noordelijke deel en op de eilanden daar.

logo

Plannen voor open stamboeken bij de Mopshond

Bij de Mopshonden is de kogel door de kerk: op 14 september was er een Algemene Ledenvergadering bij Commedia, de rasvereniging van de mopshonden.

pups

Nieuw outcross-nest geboren bij de Saarloos

Bij de Saarlooswolfhond wordt al enkele jaren gefokt binnen een outcrossprogramma om zo vreemd bloed in te kruisen. De populatie is erg klein en genendiversiteit is een groot probleem.