• VVD lanceert plan voor verbod op bijtgrage honden

VVD lanceert plan voor verbod op bijtgrage honden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

VVD lanceert plan voor verbod op bijtgrage honden

wo, 10/04/2023 - 09:17

Ironisch genoeg vandaag, op dierendag, lanceert de VVD een plan voor een verbod op bijtgrage honden. Het plan zou in de Tweede Kamer op brede steun kunnen rekenen.

De basis van dat plan is een verbod op honden die grote bijtkracht hebben, niet loslaten en geneigd zijn tot schudden en trekken.

De directe aanleiding was de noodkreet van plastisch chirurgen in augustus dit jaar, die een stijgend aantal patienten zagen met gevolgen van hondenbeten. VVD-er Haverkort: ''Het gaat jaarlijks om heel veel incidenten. De slachtoffers komen natuurlijk lang niet altijd bij de plastisch chirurg terecht.'' Toch is het plan niet gebaseerd op goede data van die incidenten. Dat geeft Haverkort ook toe: "Er zijn geen goede betrouwbare data, maar volgens schattingen van jaren geleden zou het jaarlijks gaan om 150.000 mensen die worden gebeten en nog veel meer dieren."

Het plan richt zich volgens hem bewust niet op rassen maar op specifieke kenmerken. Van 1993 tot 2008 was er al een vergelijkbare regeling, de zogenaamde RAD (Regeling Agressieve Dieren). Die richtte zich met name op de pitbull, die geen geregistreerde stamboom kende in die tijd. Het gevolg was dus dat een hond met stamboom de regeling kon omzeilen.
Ook in de RAD was sprake van een specifiek type en geen ras dus. Hiervan werden de kenmerken in de wet vastgelegd. De wet verviel per 1-1-2009. De kenmerken die in die regeling werden gehanteerd leest u hier. Alleen dieren met stamboom waren gevrijwaard van de regeling. Van vrijwaring door een stamboom zou deze keer geen sprake zijn. De VVD vindt kenmerken bepalend en niet afstamming.

Hoe Haverkort deze nieuwe regeling voor zich ziet is niet geheel duidelijk. De regeling zou zich gaan richten op `bijtgrage, agressieve honden die zorgen voor veel leed`. 
Een specifiek en wellicht duidelijker onderdeel van het plan moet zich gaan richten op betere registratie van bijtincidenten. Hoewel er een landelijk `hondendossier` is waar gemeenten de bijtincidenten zouden moeten melden, blijkt in de praktijk dat slechte enkele gemeenten dat daadwerkelijk doen.

Aan demissionair minister Piet Adema wordt verzocht het plan verder uit te werken. De gedachte van de VVD is dat dit plan prima zou kunnen aansluiten bij de al bestaande houd/ en fokverboden voor dieren die lijden door fysieke kenmerken. De VVD is van mening dat ook in het geval van bijtgrage honden de kenmerken door experts moeten worden vastgesteld.

 

Foto: