Hoe herken ik mogelijke hondengevecht-honden? | Dogzine

Hoe herken ik mogelijke hondengevecht-honden?

Amerikaanse foto van voormalige hondengevechthond, bron: Chance

Hoe herken ik honden die mogelijk hebben deelgenomen aan een hondengevecht (georganiseerde hondengevechten dan, dus illegaal). Een “signalenkaart politie hondengevechten” wordt inmiddels via vooral Facebook verspreid, oorspronkelijk via de FB-pagina van de politie Oost Brabant. Voldoende reden om te vragen of Oost Brabant dan ook veel last heeft van illegale hondengevechten.

De kaart/flyer is in ieder geval niet gemaakt door de Eenheid Oostelijk Brabant. Of hij wel van een eenheid van de Nederlandse politie afkomt, durft de woordvoerder van de politie niet te zeggen. “Hij is in ieder geval niet in onze eenheid gemaakt. Wel hebben de collega’s de folder gezien en vonden dit een mooi middel. Hij is de afgelopen periode inderdaad in onze eenheid verspreid. Zowel intern, dus onder de collega’s, als extern via een aantal Facebookpagina’s. Het doel hiervan was vooral om collega’s en burgers bewust te maken van signalen en het belang van melden hiervan.”

signalenkaart 1

Er zijn bij de politie in Brabant ook geen signalen dat er in die regio daadwerkelijk (veel) hondengevechten plaatsvinden. In Oost Brabant zijn wel de “bekende” meldingen van mogelijke hondenronselaars gedaan, maar echte signalen van deze criminele activiteiten als hondengevechten zijn er vooralsnog niet.  “Wij hebben daarvan geen signalen. Het is echt een bewustwordingsactie. Die had ook een maand eerder of een maand later gedaan kunnen worden. Er zijn geen signalen dat de situatie veranderd is..” laat de politie weten.  Ook is Oost Brabant niet bezig met een groot onderzoek naar mogelijke hondengevechten. Dat deze kaarten specifiek in die regio worden verspreid zegt volgend de woordvoerder ook niets over andere regio’s:  ”Wij hebben geen aanleiding om aan te nemen dat Oost-Brabant afwijkt van het landelijk beeld, maar ik kan natuurlijk niets spreken voor andere eenheden.”

De kaarten zelf geven overigens inderdaad een aantal handige zaken om op te letten, al is het zo dat één of twee van de kenmerken beslist niet hoeft te zeggen dat er inderdaad sprake is van vechthonden voor hondengevechten.  Een gespierde of juist magere hond hoeft alleen geen aanwijzing te zijn,  en honden kunnen ook gewoon in natuurlijk gedrag verwond raken, bijvoorbeeld. En bij powerbreeds is het begrip “breakstick” ook geen aanwijzing voor hondengevechten, maar een redelijk standaard voorzorgsmaatregel. Een combinatie van tekenen kan inderdaad wel verdacht zijn.

signalenkaart 2

Wellicht ook interessant

dogfighting

Mensen herkennen signalen van hondengevechten niet

Door nieuw onderzoek van de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) is er nu inzicht gekomen in hoe wijd verbreidt georganiseerde hondengevechten voorkomen in de Verenigde

politie

Weer aanhoudigen in zaak hondengevechten

Afgelopen maandag zijn de vrouw en een man die al eerder werden aangehouden voor het organiseren van hondengevechten opnieuw aangehouden.

politiejas

Politie op zoek naar getuigen van hondengevechten

Woensdag 5 oktober heeft de politie in een onderzoek van het Functioneel Parket twee mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij hondengevechten.