Voordeel van droogte: minder teken. | Dogzine

Voordeel van droogte: minder teken.

teek

Wie veel buiten loopt met zijn hond zal het vast al zijn opgevallen: het aantal teken is drastisch afgenomen. Op tekenradar is het aantal meldingen sinds een week of drie dramatisch gedaald. Er zijn tot nog toe ruim 65% minder meldingen van beten dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar.
Dat heeft alles te maken met het weer van de laatste tijd.

Het RIVM meldt dat er in de maand juli veel minder meldingen zijn dan gebruikelijk: normaal is juli de topmaand qua tekenbeten. Maar teken zijn gevoelig voor de omgevingstemperatuur en de vochtigheidsgraad.
Als het onder de 6 graden Celsius is, zijn teken niet actief.
En als het aanhoudend droog is verstoppen ze zich in de losse bovenlaag van bv bosgrond of onder struiken. 
Hoe droger het wordt, hoe dieper de teken zich in de grond zullen verstoppen.
Teken zijn gevoelig voor uitdroging en als het weer zo droog is als nu is activiteit gevaarlijk. Uitdroging is dan dodelijk voor een teek.

Het blijft wel zaak op te letten natuurlijk want hoewel het enorm droog is, kan een regenbui ook lokaal teken activeren. En wie een hond heeft die graag graaft loopt ook risico dat er zo teken mee worden opgegraven en in de vacht van de hond terecht komen. 

Maar voorlopig lijkt het erop dat we op tekengebied even rust zullen hebben. Een bijkomend voordeel van deze droge periode.

 

Wellicht ook interessant

pills

FDA waarschuwt voor bijwerkingen Bravecto, Nexgard etc

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, FDA, laat in een bericht weten dat huisdiereigenaren alert moeten zijn op anti-vlooien en tekenbestrijdingsmiddelen op basis van isoxazoline.

hond met tekenband

Dit zijn de beste middelen tegen teken!

Elk jaar weer kampen onze honden met teken. Het aantal teken neemt steeds toe en het risico op ziektes die ze bij zich dragen ook. Tekenbestrijding is dan ook geen luxe meer, maar een noodzaak.

teek (foto: pixabay.com)

Doorbraak in test op tekenziekte

Amerikaanse onderzoekers hebben een belangrijke doorbraak bereikt  in de strijd tegen tekenziekten, een nieuw diagnostisch hulpmiddel is in staat om snel en accuraat te screenen op maar liefst 8 do