Nieuw onderzoek: ook honden dragen Hazenpest met zich mee | Dogzine

Nieuw onderzoek: ook honden dragen Hazenpest met zich mee

haas

Niet alleen mensen maar ook honden kunnen besmet raken met tularemie, een levensbedreigende ziekte voor konijnen of knaagdieren. De ziekte staat hier meer bekend als de hazenpest. Hoewel contact met besmet bloed of vlees menselijke jagers tot een risicogroep maakt, is er nauwelijks onderzocht hoe regelmatig honden worden geïnfecteerd. Onderzoekers van de Vetmeduni in Wenen bevestigen nu dat ook honden besmet kunnen raken met de ziekte, bij 80 onderzochte jachthonden in Oostenrijk bleek 7% van hen de ziekte mee te dragen. En dus moeten we ons nu afvragen of mensen ook ziek kunnen worden van het omgaan met een besmette hond.

Tularemie is een meestal dodelijke ziekte voor dieren zoals hazen, konijnen en knaagdieren. Aangezien het een zoönose is, een ziekte die van dier op mens overdraagbaar is, lopen mensen dus gevaar. De ziekte wordt veroorzaakt door verschillende subtypes van het bacteriële pathogeen Francisella tularensis, die door zuigende en bijtende insecten, maar ook door besmet hooi en besmet bloed of andere vloeistoffen kan worden overgedragen. Rauw vlees van zieke wilde dieren draagt ​​ook een hoog risico op infectie met de ziekteverwekkers, ziekteverwekkers dus die ook honden kunnen besmetten. Alleen hebben honden een hoge resistentie en worden eigenlijk zelf niet echt ziek.

Omdat onze viervoeters meestal geen of nauwelijks symptomen vertonen en een hoge natuurlijke weerstand tegen de bacteriën hebben, worden ze nauwelijks in onderzoeken betrokken. Desalniettemin zijn er theorieën dat honden zouden kunnen dienen als een tussengastheer en dus als een ander bron van besmetting. En, omdat vooral jachthonden met de ziekte in aanraking komen (net als jagers die het dode wild aanraken) is het een legitieme vraag hoe regelmatig honden ons kunnen infecteren.

Wetenschappers van het Research Institute of Wildlife Ecology van de Universiteit van Wenen, afdeling diergeneeskunde, hebben nu voor het eerst onderzocht hoe vaak de  ziekte voorkomt in het bloed van (werkende) jachthonden. Dit gebeurde in een gebied in Oostenrijk waar de ziekte onder hazen regelmatig voorkomt. "Na twee onafhankelijke analyses identificeerden we vijf honden als duidelijk positief", zegt auteur Annika Posautz. Het kan dus worden aangetoond dat het aantal honden in de Oostenrijkse gebieden waar tularemie endemisch is, dus regelmatig voorkomt, ook vaak besmet worden.

"Het quotum van ongeveer zeven procent maakt duidelijk dat het ook regelmatig tot de infectie van jachthonden kan komen. Als drager van de ziekteverwekker, zelfs zonder symptomen, zouden de dieren ook als een onverwachte drager kunnen worden beschouwd, " vervolgt Posautz. Volgens de onderzoekers is er echter nog steeds een gebrek aan duidelijk wetenschappelijk bewijs. Verder onderzoek naar het overdragen van de ziekte via de hond op de mens is dus nodig.

In Nederland duikt de ziekte bij mensen incidenteel op, vorig jaar waren er enkele gevallen. Dat geeft wel aan dat de ziekte bij hazen, konijnen en andere knaagdieren in Nederland redelijk “normaal” is. En dus dat ook in Nederland en Belgie honden de besmetting met zich mee kunnen dragen. 

Wellicht ook interessant

haas

Nieuw onderzoek: ook honden dragen Hazenpest met zich mee

Niet alleen mensen maar ook honden kunnen besmet raken met tularemie, een levensbedreigende ziekte voor konijnen of knaagdieren. De ziekte staat hier meer bekend als de hazenpest.

haas

Opnieuw Hazenpest in Utrecht

In het Kromme Rijngebied bij Bunnik is is een haas gevonden met hazenpest. De bacterie werd vastgesteld door een laboratorium van de Wageningen Universiteit.

Haas (foto pixabay)

Hazenpest na jarenlange afwezigheid steeds vaker terug: 2 mensen besmet

In de eerste helft van 2016 is bij een patiënt uit de provincie Utrecht de zoönose tularemie (hazenpest) vastgesteld. Dat meldt de website van de jagersvereniging.