• Pas op, de teken zijn actief!

Pas op, de teken zijn actief!

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Pas op, de teken zijn actief!

za, 04/04/2020 - 14:15

Met alles rondom de corona denken mensen er misschien niet zo aan, maar het is weer tekentijd!

Teken zijn actief vanaf ongeveer 6 graden Celcius. En de weersverwachtingen voor dit weekend zijn geweldig: het kan zelfs tot rond de 20 graden worden!

Ondanks de adviezen van de overheid de tijd zoveel mogelijk thuis door te brengen zullen veel mensen er toch op uit trekken.
Met zulke temperaturen is dat begrijpelijk. Maar het is wel zaak goed op te letten!

Niet alleen dient er uiteraard minimaal 1,5 meter afstand gehouden te worden in verband met de corona, maar wie de natuur in trekt krijgt te maken met teken.
Ze zijn nog maar net ontwaakt uit een lange periode van rust en daardoor zullen er relatief veel kleine teken zijn in de eerste stadia van ontwikkeling.
 

cyclus

Maar vergis je niet: ook de kleintjes bijten! Ze zijn vaak lastig op te merken door het kleine formaat en worden niet altijd direct herkend als teek. De laven hebben soms ook afwijkende kleuren, zoals wit of zwart.
Voor meer informatie over de cyclus van de teek, klik hier.

Zoals gezegd is de teek actief vanaf ongeveer 6 graden en als het inderdaad naar de 20 graden zal gaan zou er de komende tijd wel eens een ware tekenexplosie kunnen plaatsvinden.
Dat is een risico voor de honden maar zeker ook voor de mensen. 
Let dus goed op, controleer jezelf en ook je hond(en). Wie zelf gebeten is moet de datum controleren en het even aan de huisarts melden.
Indien mogelijk kan de verwijderde teek bewaard worden en onderzocht worden.