Nieuwe gemeentebesturen schaffen steeds vaker hondenbelasting af
In het merendeel van de Nederlandse gemeentes zijn de nieuwe coalities gevormd, en de wethouders geïnstalleerd. In een aantal gemeentes betekende dat goed nieuws voor de lasten van de hondenbezitters, in meerdere coalitieakkoorden is de afschaffing van de hondenbelasting aangekondigd. Of dat voor iedereen prettig is, de inkomsten moeten ergens anders vandaan gehaald worden, dus moet of de OZB omhoog, of moet er elders bezuinigd worden.
Het exacte moment van afschaffing, volgend jaar op pas jaren later, is voor een aantal gemeentes nog niet bekend, maar afschaffing is wel een afspraak daar. Dat geldt onder meer voor Almere, Leiderdorp, als ze 80.000 euro elders op de begroting vinden, Gooische Meren (op termijn, dus niet noodzakelijkerwijs deze collegeperiode), Gestel, Tholen op termijn, daar wordt voorlopig wel het bedrag verlaagd, Gulpen (de haalbaarheid moet nog wel onderzocht worden) en Twenterand in ieder geval.
Den Haag maakt er in 2021 een einde aan, Breda een jaar eerder.
Een aantal plaatsen is er over aan het denken. In Dronten willen de ene helft van het College het wel, maar ligt Leefbaar Dronten dwars. In Meerssen wordt er gekeken of afschaffen een goede oplossing is, en in Ommen is het een “punt van gesprek”. Ook in Beuningen en Gorinchem wordt er onderzoek naar afschaffing gedaan.
In een aantal plaatsen moeten de nieuwe colleges de erfenis van hun voorgangers uitvoeren, gemeentes die bij de begroting 2018 tot het afschaffen van de hondenbelasting besloten. Bergen op Zoom (planning 2021) deed dat, maar zit nu met een mogelijk gat in de begroting. In Borne verdwijnt de “woeftax” in 2019. Ook Almelo laat honden binnenkort gratis wonen, net als Zierikzee. In Dongen verdwijnt de belasting in drie jaar, te beginnen in 2019. Ook Geertruidenberg stopt er in 4 jaar mee.
Niet overal werden verkiezingsbeloftes nagekomen als partijen in het college komen. In Maurik is het onderwerp niet terug te vinden in het coalitieakkoord, in Oisterwijk was het beloofd maar is het nu weer een discussiepunt. Ook in Groesbeek vinden de hondenbezitters het goede nieuws nergens terug.
In Berg en Dal is besloten dat er juist geen hondenbelasting zal worden ingevoerd, althans, nog niet. Daar was invoering juist punt van discussie, net als in Delft. In Sittard-Geleen, waar de gemeente een cashflowprobleem heeft, werd de hondenbelasting net vorig jaar met 40% verhoogd.
In twee fusiegemeentes staat het punt op de verkiezingsagenda, de gemeente Haarlemmermeer wordt per 1 januari uitgebreid met Spaarnwoude en Haarlemmerliede, en de Volkspartij heef daar de hondenbelasting, de afschaffing, op de politieke agenda gezet. Datzelfde geldt voor de gemeente Altena. Werkendam en Woudrichem zijn twee gemeentes die in de nieuwe gemeente altena opgaan, en omdat de andere fusiepartners geen hondenbelasting heffen verdwijnt deze ook in de genoemde gemeentes.
Het CBS constateert dat steeds meer gemeenten zijn gestopt met het heffen van hondenbelasting. In 2008 werd nog in 323 van de 443 gemeenten hondenbelasting geheven (73% van de gemeenten), in 2018 nog maar in 239 van de 380 gemeenten (63% van alle gemeenten). Over vier jaar is dit percentage dus nog verder geslonken.
Wordt de hondenbelasting ook in uw gemeente afgeschaft, laat het ons weten.