• Aantal gemeentes zonder hondenbelasting blijft stijgen

Aantal gemeentes zonder hondenbelasting blijft stijgen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Aantal gemeentes zonder hondenbelasting blijft stijgen

wo, 03/27/2019 - 18:51

De provincie Drenthe is compleet hondenbelastingvrij. Vanaf 1 januari dit jaar is er geen enkele gemeente meer die blaftax heft. De gemeente Noorderveld was de laatste, maar heeft nu ook besloten deze belasting los te laten.

De duurste gemeentes voor de eerste hond zijn op volgorde Groningen (124,80), Den Haag (120,12) en Hendrik-Ido-Ambacht  (119,61). Nijmegen en Noordwijk nemen plek 4 en 5 in. Voor de tweede hond zijn dat Heerlen (226,10), De Bilt (199,20) en opnieuw Hendrik-Ido-Ambacht (196,22).

In totaal zijn er dit jaar 30 gemeentes bijgekomen die geen extra geld vragen voor het hondenbezit. In Flevoland zijn Dronten en Almere er dit jaar ook mee gestopt, op Urk daalde het tarief.

Friesland houdt nog vier gemeentes over waar je betaalt. Harlingen heeft het inmiddels ook afgeschaft. In de gemeentes waar de belasting bleef was er een marginale stijging. De provincie Groningen ziet ook een steeds verdere teruggang van het aantal gemeentes dat honden belast. In de nieuwe gevormde gemeente Westerkwartier vervalt de hondenbelasting, net als in Het Hogeland.

Gelderland is geen paradijs voor hondenliefhebbers, niet alleen zijn er daar nog altijd veel gemeentes in de hondenbelastingrace. In andere plaatsen ging het tarief omhoog, maart bleef de stijging procentueel beperkt. Met  gemiddeld bijna 62 euro is Gelderland sowieso een dure hondenprovincie.

Iets minder duur, maar qua aantal gemeentes dat belasting op Fikkie heft is Overijssel. Alleen gemeente Twenterand en gemeente Borne besloten dit jaar te stoppen met het heffen van hondenbelasting.

Noord Brabant telt een lange lijst gemeentes, maar ook een lange lijst waar je moet betalen. Altena, Baarle-Nassau en Sint Michelsgestel stopten met de hondenbelasting. Oosterhout verlaagde de tarieven flink, daar waar er een stijging was bleef die tot enkele euro’s beperkt.

In Limburg is het de nieuwe fusiegemeente Beekdaelen die de hondenbelasting heeft afgeschaft. Ook Gulpen-Wittem houdt er mee op. Wie in Sittard-Geleen honden heeft, moet maar liefst bijna 40% meer betalen. Overigens is dit een van de maatregelen waarmee Sittard-Geleen uit de financiële misère wil komen, de gemeente staat onder toezicht.


 


In Zeeland stopten Reimerswaal en Goes met het heffen. In Vlissingen ging het tarief juist opnieuw omhoog. Bodegraven-Reeijwijk, Krimpen aan de IJssel, Rijswijk, Waddinxveen, Zuidplas en de fusiegemeente Molenlanden schaften de hondenbelasting dit jaar af. En dat alles in de provincie Zuid-Holland.

In de provincie Utrecht stopte Bunschoten en Zeist met belasting heffen op honden. In Leusden ging het tarief omlaag. In Noord Holland tenslotte kwam er een einde aan de hondenbelasting in Alkmaar, Amstelveen en Gooische Meren.

Nederland kent nog 355 gemeenten waarvan er 201 (57%) hondenbelasting heft. In die gemeenten woont 60 procent van de bevolking, zo meldt COELO, het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. Gemeentes die voor het eerst hondenbelasting heffen, zijn er dit jaar niet.

“Gemiddeld betaalt de eigenaar van één hond in Nederland 45,46 euro per jaar (een daling van 4,41 euro ofwel 8,8 procent ten opzichte van vorig jaar). Laten we gemeenten zonder hondenbelasting buiten beschouwing, dan ligt het gemiddelde op 76,07 euro (1,02 euro ofwel 1,4 procent meer dan vorig jaar).” concludeert COELO.

De landelijke petitie tegen hondenbelasting telt inmiddels bijna 60.000 ondertekenaars. Daarmee zouden er voldoende handtekeningen zijn opgehaald om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te zetten.

Cijfers: Cijfernieuws.nl en COELO