• Fikkie is 9000 euro waard...

Fikkie is 9000 euro waard...

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Fikkie is 9000 euro waard...

do, 12/12/2019 - 10:47

Hoeveel is een hondenleven waard?  Natuurlijk, hondenliefhebbers zullen stellen dat het onbetaalbaar is.  Maar daarmee hebben we nog geen uitslag. Waarom is dat dan belangrijk?  Nou,  voor een kosten-baten-analyse.

ls je als overheid maatregelen moet nemen wil je graag dat de kosten niet hoger zijn dan de baten.  Bijvoorbeeld als je –in het geval van honden, kijkt naar veiligheidsmaatregelen. Overheidsinstanties publiceren jaarlijks honderdduizenden pagina's met regelgeving . Vaak beïnvloeden deze regels het leven en de gezondheid van dieren, inclusief honden. Regelgevers vertrouwden echter grotendeels op hun beste inschattingen om hun kosten en baten te bepalen, aangezien deze verband hielden met hun effect op honden.

Bijvoorbeeld als je regelgeving maakt over de veiligheid van hondenvoer en dergelijke. Of verkeersveiligheid. In de VS worden bijvoorbeeld elk jaar meer dan 1 miljoen honden doodgereden. Wat mag je dan investeren in de veiligheidsmaatregelen zonder dat de kosten veel hoger zijn dan de baten?

De waarde van een mensenleven is al veel langer bekend. Ook daar speelt die kosten-baten analyse. Zo stelde het Zorginstituut enkele jaren geleden dat er aan zorg niet meer dan 80.000 euro per gewonnen jaar mag worden uitgegeven. Oftewel, als u medicijnen en zorg krijgt voor een dodelijke ziekte, en dat zou u tien jaar langer leven opleveren, mag dat maximaal 800.000 euro kosten.

Veel verzekeringsmaatschappijen in de VS hanteren voor het menselijk leven een bedrag van rond de 50.000 dollar. Echter, statistici zonder commerciële belangen komen hoger uit, zo zou –en dat is maar één consensus,  een menselijk leven 129.000 dollar (116.000 euro) waard zijn. Dat is een gemiddelde, want, zo zeggen diegenen die de economische waarde bepalen, het leven van een 85-jarige alzheimerpatiënt is heel wat minder waard –in geld-  dan dat van een 19-jarige topstudent.  En het leven van iemand in europa of Noord-Amerika is ook meer waard dan het leven van –laten we zeggen- iemand in Congo of BanglaDesh.

Om diezelfde reden hebben onderzoekers nu gekeken wat de economische waarde van een hondenleven is. En uiteindelijk bleek dat ongeveer 10.000 dollar, net geen 9.000 euro te zijn. Let wel, voor Amerikaanse honden, er is nog geen Europees cq. Nederlands onderzoek gedaan. Maar mensenlevens worden hier grofweg gelijk gewaardeerd als in de VS, dus voor honden kunnen we dit doortrekken.  Conform de wet is een hondenleven hier 150,- euro waard, als je hond per ongeluk wordt ingeslapen na inbeslagname. Zie ons eerdere artikel daarover.

Dit nieuwe bedrag dat nu aan een hondeneven gehangen is –al is het Amerikaans-  zou dat bedrag van 150,- wel eens onder druk kunnen zetten. Stel, uw hond wordt doodgereden door een automobilist met een flinke slok teveel op. Met dit onderzoek in de hand, gebaseerd op alles wat rondom de hond hangt, de emotionele waarde ook, zou u dus inderdaad kunnen proberen om een schadevergoeding van rond de 10.000 euro te eisen. Tot nu toe was alleen de “marktwaarde” van de hond van belang, oftewel, wat kost een nieuwe van hetzelfde ras (in rechtszaken, want de overheid zelf beperkt zich in alle gevallen tot 150,- euro). En nu honden steeds vaker inzet zijn van conflicten over de boedel bij een scheiding, kan ook een slimme echtscheidingsadvocaat er zo meer uithalen.

Hoe de onderzoekers aan hun bedrag gekomen zijn, staat in de bijlage bij dit artikel (zie hieronder).