• Week van de teek: teken bij mensen

Week van de teek: teken bij mensen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Week van de teek: teken bij mensen

di, 04/17/2018 - 17:32

teekHet is de “Week van de Teek”, en ook bij Dogzine staat de teek de hele week in de spotlights. Vandaag kijken we naar teken bij mensen. Hoe gevaarlijk is het en waar moet je op letten?
Teken zijn actief vanaf ongeveer 6 graden Celcius. En honden moeten geen teken krijgen, maar mensen ook niet!
Mensen zijn natuurlijk ook in de gebieden waar de honden de teken oplopen.
Hoe voorkom je dat je als baas een teek oploopt? Waar moet je op letten?

Een aantal tips.

  • Lichte kleding is handig omdat je dan de teken eerder ziet lopen.
  • Loop bij voorkeur niet door struikgewas of hoog gras met blote benen, daar verhoog je de risico’s mee.
  • Draag bij voorkeur een lange broek en in tekenrijk gebied: stop die in je sokken.
  • Zijn er kinderen mee, zorg dan dat zij een pet dragen. Teken houden van hoofden en nekken namelijk en kinderen zijn kleiner dan volwassenen en daardoor dichterbij. Bovendien zullen kinderen eerder kruipen of op de grond zitten.
  • Controleer regelmatig op teken. Dat geldt voor jezelf en je kinderen en uiteraard ook voor je hond(en).

Waardoor wordt een teek getriggered om zich te laten vallen?

De teek wordt geactiveerd door het verhoogde koolzuurgehalte in de lucht die wij, maar ook honden uitademen, door de warmte van naderende gastheren (mens en dier) en door beweging.
Je kunt proberen jezelf onaantrekkelijk te maken door in te sprayen met water waarin bv eucalyptusolie of citroenolie is opgelost. Ook teatree zou hiervoor werken.
Dergelijke verdunningen kunnen ook over honden verneveld worden, maar pas op met teatree: een te hoge dosis daarvan kan irriterend of zelfs gevaarlijk zijn bij honden en met name ook bij katten. Dergelijke middelen werken nooit 100% zeker. 
Anti-insectenmiddelen werken vaak goed: citronella en andere sterk-ruikende middelen met name. 

tangen

De eerste beet van een teek, of eigenlijk een nimf, wordt vaak nauwelijks opgemerkt. De volwassen teef is iets groter en in dit stadium blijft de teek ook langer vastzitten. Daarmee vergroot de kans dat je hem opmerkt, maar het gebeurt enorm vaak dat een teek niet wordt gezien en de beet dus niet genoteerd wordt. En dat kan gevaarlijk zijn, omdat je dan dus klachten kunt krijgen die niet of veel moeilijker te herleiden zijn. Want wie toch gebeten is door een teek doet er goed aan het beestje zo snel mogelijk te verwijderen en de datum van de beet te noteren. Zo is altijd terug te vinden of de beet eventueel verantwoordelijk is voor klachten die de kop opsteken.

Meld de beet ook bij de huisarts zodat ook hij deze kan noteren. Dat kan zelfs jaren later zijn, onderschat een tekenbeet dus nooit! beet
Een rode vlek of kring (erythema migrans) kan besmetting betekenen, maar ook zonder die EM kan er sprake zijn van een besmetting. Meld een beet altijd bij de tekenradar. Verwijderen doe je door het diertje met een tekentang, een “lasso” of een tekenkaart te verwijderen. Gebruik geen zeep, olie of andere middelen op de teek, dit verhoogt de kans op besmetting van ziektes.

Morgen meer over tekenziektes bij de hond

dossier