Met hond minder hartproblemen | Dogzine

Met hond minder hartproblemen

uitlaten

Vergeet de cholesterolamre producten, neem een hond. Want wie een hond heeft (en alleen woont) loopt maar liefst 36% minder kans op een hartaanval. wie niet alleen woont profiteert minder, maar de kans op hartproblemen wordt desondanks nog altijd 15% minder. Dat blijkt uit een analyse van Zweedse wetenschappers die naar de gezondheidsgegevens van maar liefst 3,4 miljoen Zweden keken. Het ging hierbij om mense van 40-80 jaar oud, die in totaal 12 jaar lang werden "bekeken"Ongeveer 13% van deze mensen hadden honden.  Volgens hoofdonderzoeker Tove Fall is vooral die eenpersoons-uitkomst opvallend. "Als je een hond hebt, neutraliser je de effecten van alleen zijn".  En volgens andere onderzoekers zou "alleen zijn" net zo slecht voor je gezondheid zijn als een lange chroonische ziekte, met vroegtijdig overlijden als einde. Ondanks dat die mensen zich niet eenzaam hoeven te voelen.

Ook de kans op overlijden als je een hond hebt wordt lager, maar liefst 33% voor de alleenwonenden, en 11% voor de mensen die wel een gezamenlijke huishouding hebben.

Hoe de hond precies zorgt voor dit gezondheidseffect is onbekend, maar de onderzoekers denken dat het vooral ligt aan het feit dat mensen met een hond een gezondere leefstijl hebben. Vooral honden die wat verder "uit" willen gaan, jachthonden, terriers, retrievers, bleken de gezondheid het best te bevorderen. Maar niet alleen de gezondere leefstijl en beweging speelt een rol, meent Fall. Ook de sociale steun die je van een hond krijgt helpt.

Daarnaast zouden juist de microben die de hond meebrengt je weerstand verhogen, bij kinderen is dit al eerder aangetoond. 

Wellicht ook interessant

kokosnoot

Kokosolie onder vuur voor risico's... Mag de hond het nog?

Kokosolie, niet alleen veel aangeraden als “gezonde” olie voor mensen, met allerlei werkingen (al dan niet terecht), ook voor honden wordt kokosolie vaak aangeraden als basis voor snoepjes, die dan

uitlaten

Met hond minder hartproblemen

Vergeet de cholesterolamre producten, neem een hond. Want wie een hond heeft (en alleen woont) loopt maar liefst 36% minder kans op een hartaanval.

hond

Doorbraak bij hartprobleem

Er is een doorbraak in het onderzoek naar en de behandeling van de hartziekte MVD, een hartziekte die zich kenmerkt door problemen aan de mitralisklep.