Alaska: rechter moet dierenwelzijn meenemen bij scheiding | Dogzine

Alaska: rechter moet dierenwelzijn meenemen bij scheiding

hamer

Alaska is de eerste staat, en vermoedelijk wereldwijd, waar rechters zich bij een scheiding moeten uitspreken over (het welzijn van) dieren die in de relatie aanwezig zijn.

Gouverneur Bill Walker tekende de wet die 17 januari is ingegaan, waarbij dierenwelzijn echt onderdeel wordt van de wetten op het gebied van scheiden.

Over het algemeen worden de dieren beschouwd als eigendom onder de wet. Maar de nieuwe wijzigingen in Alaska betekenen dat een rechter een huisdier niet op dezelfde als een tafel of stoel kan toewijzen, maar 'het welzijn van het dier "in aanmerking moet nemen  in een echtscheidingszaak. De wet maakt ook juridisch gezamenlijk gezag van een huisdier mogelijk.

In de VS konden rechters een dergelijke factor al –facultatief- laten meewegen, in Alaska is het nu zelfs verplicht. De wet is in schril contrast met een uitspraak van een Canadese rechter in een echtscheidingszaak in december. In dat geval oordeelde de rechter dat een hond ' geen familiale rechten heeft " en dreigde ermee dat de hond dan maar aan de hoogste bieder moest worden verkocht, omdat de beide scheidende partijen niet tot een vergelijk over de voogdij kwamen.

Een andere nieuwe wijziging van een wet in  Alaska beschermt huisdieren in gevallen van huiselijk geweld, zodat rechtbanken het voor dieren kunnen opnemen, de dieren uit huis kunnen plaatsen en de zorgkosten die daaruit voortkomen kunnen beleggen bij de dader.  Volgens de Nationale Coalitie tegen huiselijk geweld, kiezen tussen de 25 en 40 procent van de slachtoffers van huiselijk geweld om weg te lopen uit een dergelijke relatie uit angst voor hun huisdier.

De wet in Alaska geldt overigens niet voor eventueel in de huishouding aanwezige vissen

Wellicht ook interessant

By Pleple2000 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1391829

Onderzoek naar mutaties in het DNA van de Cesky Fousek

Identificatie van genetische mutaties die ziektes kunnen veroorzaken is nuttig in fokprogramma's die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteiten van een ras.

vechthond

Spuitje na eerste bijtincident voor vechthonden

Kort aanlijnen en altijd een muilkorf, en bij het eerste bijtincident gelijk euthanaseren: “one strike out”.

pup for sale

Online gekochte pup bron van spanning en financiële zorg

De gewoonte om pups online uit te zoeken en te kopen zorgt voor een crisis in gezondheid en financiën, en legt bovendien een emotionele druk op de kopers.