Onechte hulphonden | Dogzine

Onechte hulphonden

hulphond

Hulphonden zijn er in alle soorten en maten en hun overeenkomst is hun training. Een hulphond die aan het werk is hoort niet gestoord te worden. Hij mag zijn baas overal vergezellen, in winkels, restaurants, bioscopen en overheidsinstellingen. Logisch. Toch?

Maar in de Verenigde Staten doet zich een vreemd fenomeen voor, een verschijnsel dat we hier in Europa ook al af en toe zien en dat zich wel eens snel zou kunnen gaan uitbreiden: onechte hulphonden. Mensen zeggen dat hun hond een hulphond is, domweg om hem mee te krijgen in locaties waar het voor honden verboden is.
De VS kennen inmiddels in 19 staten al wetten tegen dit frauduleuze gedrag, wat aangeeft dat we het hier over een serieus probleem hebben.
Maar waarom is het dan een probleem? Simpel: omdat het niet meer duidelijk is wanneer een hond echt een hulphond is. Er zijn valse papieren te koop, valse diploma’s en de tuigen met aanduiding voor hulphonden zijn voor iedereen vrij verkrijgbaar. Wie dat wil kan dus zijn hond heel snel in een hulphond veranderen zonder er maar een minuut training aan te spenderen.
Soms is het overduidelijk dat er iets niet klopt. Zoals die mevrouw in de supermarkt met drie aangeklede chihuahua’s in haar kar. En soms gaan mensen heel erg ver. Zoals die man die een zonnebril opzette en deed of hij blind was, alleen om zo zijn hond een supermarkt in te kunnen smokkelen. Of de man die zijn mops een tuig omdeed, alleen om hem mee naar de film te kunnen nemen.

Het gevolg van deze bedriegers is dat iedereen met hulphonden steeds vaker wordt gevraagd aan te tonen dat hun hond echt een hulphond is. En dat is voor de echte mensen met problemen, zoals PTSS en andere trauma’s, onaangenaam en frustrerend. Het gaat vaak om mensen met een handicap maar ook om mensen met een trauma, zoals oorlogsveteranen.

Een van die veteranen nam dit bedrog zo hoog op dat hij een facebookpagina begon om zo de bedriegers te ontmaskeren. Hij zag meermalen bij officiële gelegenheden dat onechte hulphonden de gang van zaken verstoorden. Bovendien verstoren de namaak-hulphonden vaak de gewone gang van zaken: “Op het vliegveld zie je ontzettend veel honden die zich daar ontlasten, die grommen en blaffen en zelfs bijten. Door de valse tuigen en papieren kan de beveiliging het verschil niet zien tussen echte en onechte hulphonden en zo is iedereen de dupe, ook de mensen met officiële getrainde hulphonden.”
In de Amerikaanse gemeenschap roept dit gedrag steeds meer irritatie op en de facebookpagina, die zich de WikiLeaks van de hulphondenindustrie noemt, heeft al rond 15.000 likes.

Hoe herken je een bedrieger? Een getrainde hulphond zal nooit:

  • Zonder commando blaffen
  • Agressie naar mensen of honden tonen
  • Van tafel eten in een openbare gelegenheid
  • In een winkelwagen zitten
  • Aangekleed zijn met iets anders dan een officieel tuig

Wellicht ook interessant

hulphonden (stockfoto)

Geleidehonden als hulp voor mensen met Alzheimer

Het aantal patiënten met alzheimer neemt, mede door de toenemende vergrijzing, nog steeds toe, en ondanks de vele onderzoeken is er nog geen afdoende oplossing gevonden om de slopende ziekte tot st

Delta, foto Delta Airlines

Delta verbiedt pitbulls als hulphond op vluchten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines is onder vuur komen te liggen nu ze heeft aangekondigd dat ze niet langer “pitbull-achtige” honden als servicehonden, hulphonden, meeneemt op ha

pup

Afstandelijke moeder zorgt voor betere geleidehond

Lang niet alle pups worden, ook met training, goede geleidehonden. Heel veel pups vallen tijdens het programma af.