domesticatie | Dogzine

domesticatie

Is de hond beter in staat om met mensen samen te werken dan de wolf?Waren er in de domesticatie van honden uit wolven bepaalde eigenschappen in de hond die hem meer domesticeerbaar maakten.

Onze honden kwamen, ruim 9.000 jaar geleden, mee met de eerste boeren uit het Midden Oosten. Tot die conclusie komen onderzoekers na het bestuderen van het DNA van hondenresten.

Wat gebeurt er in de hersenen van je hond als hij je gezicht ziet?  Om het gedrag van honden beter te begrijpen is dit onderzocht aan de universiteit van Mexico door Laura Verónica Cuaya Retana.

De meeste wetenschappelijke onderzoeken hebben titels die niet van veel originaliteit getuigen, maar “A hoawl from the Grave” trekt gelijk de aandacht.

Wie een gemiddelde vos, of wolf, tegenkomt heeft wat moeite om daarin zijn rustige, ontspannen Labrador, Chihuahua of kruising te ontdekken.

Er wordt heel veel gezegd over de band tussen mens en hond. Mogelijk de twee meest verbonden diersoorten. Een band die al heel lang terug gaat, want honden en mensen leven al heel lang samen.

De discussie over het begin van de domesticatie van honden gaat maar door.

Het verloop van de domesticatie van onze hedendaagse huishond is grotendeels bekend.

Honden fokken, is het iets van de laatste paar honderd jaar dat we gericht bezig zijn om honden zo te "manipuleren" dat ze bijzonder goed worden in een bepaalde taak?   Nee, meent Vladimir Pitulko,

Er zijn honderden hondenrassen,  en er is geen werelddeel waar honden niet voorkomen. Al duizenden jaren is het zo dat waar de mens gaat, de hond gaat.