"War dogs, a soldiers best friend" geeft uniek beeld van Amerikaanse legerhonden | Dogzine

"War dogs, a soldiers best friend" geeft uniek beeld van Amerikaanse legerhonden

screenshot war dogs

Na 11 september 2002 startte het Amerikaanse leger met het trainen en inzetten van speciale honden, die naast elite-militairen zouden moeten worden ingezet om niet alleen vijanden op te sporen en uit te schakelen, maar tegelijkertijd ook emotionele steun zouden moeten bieden aan de soldaten overzee.

Dit gegeven was voor de Amerikaanse producer Channing Tatum, tevens enorm hondenliefhebber, de aanleiding om “War dogs, a soldiers best friend” te maken. Een documentaire over de band tussen soldaat en hond samen vechtend tegen vijanden.

Van alle militaire honden wordt slechts 1% geselecteerd voor de speciale eenheid, top-opgeleide honden zonder angst, en volledig toegewijd aan hun handler. Samen moeten zij hun taak vervullen onder levensgevaarlijke, vaak gruwelijke omstandigheden. Mens en dier als gelijkwaardige teamleden in een wereld waar loyaliteit, offers en liefde centraal staan.

De documentaire staat stil bij de impact die deze K9’s hebben op hun handler. De makers kregen toegang tot het leven van de soldaten onder deze barre omstandigheden, samen met exclusief beeldmateriaal wat door het Amerikaanse leger werd verstrekt, waaronder drone-beelden en beelden van body-cams.

Handlers vertellen over de band met hun hond, maar ook de moeilijke momenten. Want vele honden keerden niet terug, en soms kon een handler alleen terugkeren omdat zijn hond zich had opgeofferd voor hem. Maar ook waren de honden na terugkeer uit het oorlogsgebied vaak onmisbaar voor de manschappen om zelf weer te wennen aan een leven zonder oorlog.

De indrukwekkende documentaire ging op “Veterans Day” in premiere op HBO. Of de documentaire ook in Nederland te zien zal zijn is onbekend. 

Wellicht ook interessant

screenshot

Hondenfilm maakt klassiek weer populair

Hoe zorg je ervoor dat in het internettijdperk ook jonge mensen weer naar klassiek luisteren?  Simpel, je voegt wat honden toe en zet het op Youtube.

screenshot uit de film met de hond

Oscar voor de beste hond: de Palm Dog USA

Met de Oscars voor beste film, beste regie etc. nog vers in het geheugen, is het extra leuk dat afgelopen nacht ook een andere filmprijswinnaar bekend werd.

patrick

Zorgen bij dierenartsen over mopshondenfilm "Patrick"

De internationale organisatie van dierenartsen voor gezelschapsdieren, Fecava, is bezorgd over de komende Disney-film “Patrick”. In de film speelt een mopshond een grote rol.