"War dogs, a soldiers best friend" geeft uniek beeld van Amerikaanse legerhonden | Dogzine

"War dogs, a soldiers best friend" geeft uniek beeld van Amerikaanse legerhonden

screenshot war dogs

Na 11 september 2002 startte het Amerikaanse leger met het trainen en inzetten van speciale honden, die naast elite-militairen zouden moeten worden ingezet om niet alleen vijanden op te sporen en uit te schakelen, maar tegelijkertijd ook emotionele steun zouden moeten bieden aan de soldaten overzee.

Dit gegeven was voor de Amerikaanse producer Channing Tatum, tevens enorm hondenliefhebber, de aanleiding om “War dogs, a soldiers best friend” te maken. Een documentaire over de band tussen soldaat en hond samen vechtend tegen vijanden.

Van alle militaire honden wordt slechts 1% geselecteerd voor de speciale eenheid, top-opgeleide honden zonder angst, en volledig toegewijd aan hun handler. Samen moeten zij hun taak vervullen onder levensgevaarlijke, vaak gruwelijke omstandigheden. Mens en dier als gelijkwaardige teamleden in een wereld waar loyaliteit, offers en liefde centraal staan.

De documentaire staat stil bij de impact die deze K9’s hebben op hun handler. De makers kregen toegang tot het leven van de soldaten onder deze barre omstandigheden, samen met exclusief beeldmateriaal wat door het Amerikaanse leger werd verstrekt, waaronder drone-beelden en beelden van body-cams.

Handlers vertellen over de band met hun hond, maar ook de moeilijke momenten. Want vele honden keerden niet terug, en soms kon een handler alleen terugkeren omdat zijn hond zich had opgeofferd voor hem. Maar ook waren de honden na terugkeer uit het oorlogsgebied vaak onmisbaar voor de manschappen om zelf weer te wennen aan een leven zonder oorlog.

De indrukwekkende documentaire ging op “Veterans Day” in premiere op HBO. Of de documentaire ook in Nederland te zien zal zijn is onbekend. 

Wellicht ook interessant

screenshot A dog's purpose

"Does the Dog Die" beschermt tegen rode ogen tijdens de film

Met het grootste gemak kijken we naar films waarbij mensen als bosjes vallen, wereldrampen waarbij de halve bevolking wordt uitgeroeid, ongevallen, moorden etc.

a dogs purpose affiche

A Dog’s Purpose

De hondenfilm bij uitstek voor 2017 lijkt A Dog’s Purpose te worden. In de film wordt het levensverhaal verteld van een hond. Of eigenlijk meerdere levens.

screenshot Lost in Paradise

Lost in paradise, the Dogs of Curaçao: Het ware verhaal achter de film

Naar aanleiding van de film “Lost in Paradise, the dogs of Curaçao”, werd het hoog tijd om een persoonlijk interview te regelen met iemand die hier aan heeft meegewerkt op locatie.