Taurine, wat is dat? | Dogzine

Taurine, wat is dat?

gezond eten

Taurine is een stof die noodzakelijk is voor het goed functioneren van het lichaam, ook het hondenlichaam. De onderzoeken die ernaar gedaan zijn, zijn nog vrij beperkt. We weten uit onderzoeken bij ratten wel iets meer, maar of dat ook van toepassing is op honden?
Bij mensen is er wel een en ander bekend: taurine zorgt voor een beter doorbloeding maar heeft geen invloed op de bloeddruk. Het verhoogt de hartslag niet, maar patiënten met hartproblemen kunnen beter presteren in sportactiviteit als er taurine wordt ingenomen. Ook mensen zonder hartproblemen lijken iets beter te scoren met taurinesupplementen.

Taurine kan worden gehaald uit vlees, vis en eieren, en dat is een van de redenen dat veel topsporters deze zaken vaak in ruime mate eten. Maar wat is taurine voor een stof en wat doet het dan precies?
Taurine is allereerst nodig bij de aanmaak van galzuur. Dat heeft het lichaam nodig om vetten af te kunnen breken. Daarnaast is taurine van belang voor spiergroei en voor het centrale zenuwstelsel.
Honden kunnen taurine niet uit lichaamseigen stoffen aanmaken, maar ze kunnen het wel halen uit hun voedsel: als ze vlees eten kunnen ze de daarin aanwezige taurine opnemen. En verder kunnen ze taurine maken uit bètacaroteen, cysteïne en linolzuur, stoffen die zitten in plantaardige eiwitten.
Taurine komt voor in dierlijk voedsel, vlees dus, maar ook in vis, schaaldieren, gevogelte en eieren. Taurine komt dus niet voor in plantaardig eiwit, maar daarin vinden we dus bètacaroteen, cysteïne en linolzuur. 


 


Bij het produceren van brokken worden veel gebruik gemaakt van de plantaardige eiwitten die voor honden de basis vormen om taurine uit te maken, maar toch gaat dat niet altijd goed. Soms ontstaan er tekorten. De oorzaken daarvan zijn niet helemaal duidelijk maar we weten wel dat de oorzaak van taurine-tekorten altijd in de voeding moeten worden gezocht.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een tekort?
Van de hartziekte DCM weten we dat er in een aantal gevallen sprake is van een taurine-tekort. Hoe dat kan ontstaan als een hond een volwaardige brok eet is niet duidelijk, wel is bekend dat in zulke gevallen een taurine-supplement verbetering kan geven.
Te weinig taurine kan ook mede-oorzaak zijn van kristalvorming in de nieren en/of blaas.
Tenslotte kan een chronisch tekort ook leiden tot beschadiging aan het netvlies.

Een taurine-tekort is simpel in het bloed aan te tonen. Maar het is dus ook van belang te zorgen dat het niet ontstaat. Controleer daarom altijd goed de samenstelling van voeding. Bij kvv-voeding is het taurinegehalte geen probleem, bij brokken verschilt de hoeveelheid per merk. Bij rassen die mogelijk gevoelig zijn voor tekorten is het daarom verstandig daar rekening mee te houden.

Wellicht ook interessant

DCM

Dilaterende Cardiomyopathie, DCM

Dilaterende Cardiomyopathie, beter bekend als DCM, is een afwijking aan het hart waarbij de kracht van het spierweefsel steeds verder afneemt, tot er een verwijding van de linker- of beide hartkame

hondenbrokken

Is graanvrij hondenvoer de oorzaak van DCM? FDA geeft waarschuwing

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een opmerkelijke waarschuwing laten uitgaan.

hart

DCM, een erfelijke hartafwijking

DCM, dilaterende cardiomyopathie. Het betekent: verwijdende hartspierziekte. Een ziekte van de hartspier dus waarbij die spier wijder wordt.