• Hebben honden last van winterblues?

Hebben honden last van winterblues?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hebben honden last van winterblues?

di, 11/13/2018 - 13:07

We kunnen er niet langer omheen, de zomer is voorbij en de winter staat op de drempel. De lange, donkere dagen zorgen er bij mensen met enige regelmaat voor dat ze in een soort “winterdip” komen, een lichte vorm van depressie. Tijdens de kortere, donkere winterdagen worden velen van ons lusteloos en somber. Maar, de seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) is niet alleen een menselijke aandoening. De dieren waarmee we ons leven delen, kunnen ook last hebben van iets dat lijkt op de 'winterblues'.

Als de dagen korter worden en de hoeveelheid zonlicht daalt, merken veel mensen dat hun stemming begint te dalen. Volgens het National Institute of Mental Health is SAD niet alleen een weer-gerelateerd iets, maar echt een type depressie die fluctueert met de seizoenen en onaangename symptomen veroorzaakt zoals sloomheid, verhoogde eetlust, depressie, een terugtrekken uit het sociale leven sociale terugtrekking en heel soms zelfs zelfmoordgedachten in de meest ernstige gevallen. Er wordt aangenomen dat lagere lichtniveaus een afname van het feel-good hersenhormoon serotonine veroorzaken en het slaap-inducerende hormoon melatonine versterken.

Echt een verassing dat sommige huisdieren, met hun vergelijkbare hersenchemie, ook kunnen lijden aan dezelfde soort seizoensgebonden hormonale chaos.

Veel onderzoek is er niet gedaan overigens. Alleen de People's Dispensary for Sick Animals (PDSA), kwam naar buiten met gegevens dat een op de drie hondenbezitters merkte dat hun hond tijdens de wintermaanden minder enthousiast leek te worden, een beetje down zelfs. Symptomen varieerden van agressief gedrag, minder aandacht voor de eigen vachtverzorging  en minder interesse in het wandelen, tot bijna  lethargie, het vragen om meer aandacht en meer slapen.

Katten krijgen blijkbaar ook de winterblues. Een derde van de katteneigenaren in hetzelfde onderzoek zei dat hun katachtigen in de winter somber leken en ongeveer een kwart zei dat hun huisdier meer at.

Er is voldoende bewijs dat dieren lijden aan lichamelijke kwalen die te maken hebben met het krijgen van minder zonlicht. Bijvoorbeeld  lichtgevoelige alopecia (haarverlies dat optreedt bij bepaalde hondenrassen in de wintermaanden). Maar er is nog geen eenduidig bewijs dat huisdieren daadwerkelijk last hebben van SAD. Vergeet niet dat het genoemde Engelse onderzoek subjectief was, gebaseerd op de percepties van huisdierbazen  in plaats van echt onderzoek.

Een alternatieve verklaring voor SAD-achtige symptomen bij katten en honden is dat ze de neerslachtige stemmingen van hun eigenaars oppikken. Vooral  honden zijn gevoelig voor menselijke emoties herkennen en reageren er op. En tenslotte,  misschien verveelt een hond zich tijdens de wintermaanden wanneer ze niet zo vaak naar buiten kunnen. Gebrek aan fysieke en mentale stimulatie kan lusteloosheid veroorzaken.

Zaken die misschien helpen om samen met je hond door de winterblues te komen? Meer licht binnenshuis. Open de gordijnen om gedurende de dag meer daglicht binnen te laten. Plaats de mand van je hond in de buurt van een zonnig raam en zorg ervoor dat je daar zelf ook regelmatig komt. Heeft je hond er echt veel last van?Overweeg lichttherapie die het zonlicht nabootst. En speel voldoende met je hond, koop een nieuw speeltje, en regen of sneeuw, maak toch die lange wandelingen.