Engeland verscherpt regelgeving voor hondenfokkers en handelaren | Dogzine

Engeland verscherpt regelgeving voor hondenfokkers en handelaren

brits parlement (stockfoto)

In het Verenigd Koninkrijk moet iedere fokker die drie of meer nesten per jaar heeft, vanaf nu een licentie hebben. De nieuwe, strenge regels zijn ingevoerd door de Britse regering. De bedoeling is om “'duizenden pups te beschermen en het waarborgen van het welzijn van de Britse huisdieren', aldus staatssecretaris van milieu Andrea Leadsom vandaag. Ook de verkoop van pups onder de acht weken is vanaf nu illegaal. Tot vandaag gold vijf nesten als de grens voor een licentie. De straffen zijn streng, een forse boete en/of zes maanden gevangenisstraf.

Einde voor backyard breeders

Volgens Mevrouw  Leadsom  zullen kleinere “bedrijven”, vooral de vele backyard fokkers niet aan de verplichtingen van de licentie kunnen voldoen en de zaken moeten stoppen.  Bovendien worden ook de eisen voor de commerciële fokkers veel strenger.

Niet alleen fokkers, ook mensen die commercieel honden online te koop aanbieden moeten een licentie aanvragen, en de regels voor verkooppunten als dierenwinkels worden ook scherper. Gemeentes krijgen van de overheid ook meer bevoegdheden om overtreders flink aan te pakken. De nieuwe regelgeving is erop gebaseerd om kopers te beschermen tegen de aankoop van zieke pups, en de handelaren in zieke importpups aan te pakken. De import van illegale pups uit vooral het Oostblok is de afgelopen drie jaren verdrievoudigd, en Engeland overweegt een importstop voor alle pups onder de zes maanden.

Verbod op handelsverkoop

Onder de nieuwe plannen zullen dierenwinkels kopers schriftelijke informatie over de dieren die ze kopen  mee moeten geven, met vermelding van de vijf welzijnseisen waaraan  eigenaren moeten voldoen in het kader van de Animal Welfare Act rond milieu, voeding, gedrag, huisvesting en de vrijheid van pijn. Ook wil de regering –op termijn- de verkoop van pups door (commerciële) derden, dus handelaren, volledig verbieden, maar zover is het nog niet. De Kennelclub dringt er bij de regering op aan dit snel in te voeren. Wel wil de KC dat hun eigen geregistreerde fokkers nog maar eens in de drie jaar in plaats van elk jaar controle krijgen, en dan liefst van de KC zelf.

Wellicht ook interessant

Dr. John Robb (foto Facebook)

Bescherm je huisdier! John Robb: we vaccineren veel te veel

De video (zie hieronder) ging wereldwijd viral: het optreden van de Amerikaanse dierenarts John Robb tijdens een State Hearing, een hoorzitting van de staat Conne

Haas (foto pixabay)

Hazenpest na jarenlange afwezigheid steeds vaker terug: 2 mensen besmet

In de eerste helft van 2016 is bij een patiënt uit de provincie Utrecht de zoönose tularemie (hazenpest) vastgesteld. Dat meldt de website van de jagersvereniging.

Stockfoto Pixabay, pup met speeltje

Waarom je hond dol is op nieuwe speeltjes

Neophilia. Grote kans dat je hond daar aan lijdt.  Het zit in de genen. Maar  nee, je hoeft dit niet uit het ras te fokken, want ook kruisingen lijden eraan.