Tirol: strengere aanlijnregels en alcohol-limiet bij het uitlaten | Dogzine

Tirol: strengere aanlijnregels en alcohol-limiet bij het uitlaten

hond in Tirol

In navolging van de stad Wenen wil nu ook deelstaat Tirol (Oostenrijk) de wetgeving inzake hondenbezit aanscherpen. Hiervoor moet de wetgeving wel worden aangepast. Deelstaatparlementslid Patrizia Zoller-Frischauf (VP) bevestigt dat er een heel pakket maatregelen in voorbereiding is. Belangrijkste punt, de aanlijn- en muilkorfplicht die nu nog vallen onder gemeentelijke regelgeving en per gemeente verschilt, zou in de hele deelstaat moeten gaan gelden, met name voor openbare plaatsen en voorzieningen

Verder overweegt de deelstaatregering om de verplichte invoering van het hondenpaspoort,  en mogelijk ook een jaarlijkse veterinaire inspectie voor te schrijven. Zoller Frischauf denkt ook  aan een algemene alcohol-limiet van 0,8 promille voor alle hondenbezitters (bij het uitlaten dan). In Wenen geldt 0,5 promille - maar alleen voor eigenaren van de zogenaamde lijsthonden.

Het gemeentebestuur van Wenen heeft de wet op het houden van dieren jl. donderdag aangescherpt. Mede nadat een kind werd gebeten door een hond waarvan de eigenaar te veel gedronken had.

Of Tirol ook de zogenaamde "lijsthonden" zal introduceren, is nog steeds onbekend. Tot nu toe kent Tirol geen rasspecifieke wetgeving. Zoller Frischauf is sceptisch, omdat veel bijtincidenten ook komen door  niet-vermelde honden. In plaats daarvan overweegt Tirol om niet per ras te categoriseren, maar bijtfrequentie of bijtkracht te gebruiken. "We hebben nog geen definitief antwoord", zegt Zoller-Frischauf.


 


Opvallend is ook de instelling van een bloedalcohollimiet voor alle hondenbezitters. Tirol wil - vergelijkbaar met de verkeersregels - de 0.8-Promillegrens introduceren: zonder uitzondering voor alle hondenbezitters.  Bij wie drie keer tijdens het uitlaten van een hond te veel drank wordt geconstateerd, riskeert inbeslagname van de hond. "Mensen die niet betrouwbaar zijn, vormen een gevaar voor anderen." zo meent de overheid.

Controle is wel essentieel, naast de staatspolitie zouden ook de gemeenten uitgebreidere controlebevoegdheid en –mogelijkheid moeten krijgen. Ook wil Tirol hondenscholen gaan certificeren, en de jaarlijkse controle door de dierenarts zou nog niet ontdekte ziektes, waardoor de hond pijn heeft en mogelijk onvoorspelbaar (bijt)gedrag gaat vertonen, aan het licht moeten brengen. In december praat het deelstaatparlement verder.

Wellicht ook interessant

screenshot filmpje okv

Woede in Oostenrijk na 'onrechtmatige' dierenartsencontrole in Graz

Afgelopen weekeinde (16-17 maart) kwam het tot een flinke aanvaring tussen exposanten en de Oostenrijkse kennelclub enerzijds, en dierenartsen van de stad Graz anderzijds.

hond in Tirol

Tirol: strengere aanlijnregels en alcohol-limiet bij het uitlaten

In navolging van de stad Wenen wil nu ook deelstaat Tirol (Oostenrijk) de wetgeving inzake hondenbezit aanscherpen. Hiervoor moet de wetgeving wel worden aangepast.

kijk uit met dit dus...

Nederlandse vrouw met honden aangevallen door koe

In het Oostenrijkse plaatsje Maria Alm is een 58-jarige Nederlandse vrouw gewond geraakt toen ze werd aangevallen door koeien.