Je hond heeft een hekel aan onbeleefd gedrag | Dogzine

Je hond heeft een hekel aan onbeleefd gedrag

man met hond

Je hond heeft een afkeer van onbeleefd gedrag. Althans, dat denken onderzoekers  van de Universiteit van Kyoto. Zowel als apen hebben een voorkeur voor mensen die anderen helpen, en dit zou de oorsprong van ons gevoel voor moraal te verklaren.

Studies met baby's hebben eerder al aangetoond dat die ondanks hun jonge leeftijd al zijn  begonnen om mensen te beoordelen op hoe ze met elkaar omgaan. Dit heeft geleid tot het idee dat kinderen een soort aangeboren moraal hebben die min of meer “aangeboren”is, een soort Jungiaans oerbegrip.Psycholoog  James Anderson van de Universiteit van Kyoto en zijn collega's vroegen zich af of andere diersoorten ook te maken hebben met sociale evaluaties op een vergelijkbare manier.

Ze begonnen te testen of kapucijnapen een voorkeur hebben voor mensen die anderen  helpen. De kapucijnen kregen een acteur te zien die probeert om een grote bak met speelgoed open te maken. Dat lukt niet, en er verschijnt een tweede acteur ten tonele die ofwel acteur 1 helpt, ofwel helemaal niets doet. Daarna bieden beide acteurs iets lekkers aan aan de aap. En de aap kan kiezen van wie hij het lekkers aanpakt. En wat blijkt, de aap heeft in geval acteur 2 heeft geholpen geen specifieke voorkeur, maar stond acteur 2 werkeloos toe te kijken wil de aap geen snoepje aannemen.Hetzelfde experiment werd uitgevoerd bij honden. En ook bij honden komt hetzelfde resultaat naar voren, de onbeleefde acteur blijft met zijn snoepjes zitten. Anderson denkt dat uit de resultaten blijkt dat apen en honden sociale beoordelingen maken op ongeveer dezelfde manier als heel jonge kinderen doen. "Als iemand asociaal gedrag vertoont, reageren ze daar op een min of meer emotionele wijze op.”

Van honden was natuurlijk al veel langer bekend dat ze zeer gevoelig zijn voor ons gedrag, niet alleen naar honden, maar dus nu ook naar ons gedrag tussen mensen onderling. En dus, wellicht liggen onze “normen en waarden” dus al besloten in onze oervorm, en is het niet louter een kwestie van aangeleerd gedrag. "Ik denk dat bij de mens deze fundamentele gevoeligheid voor antisociaal gedrag bij anderen in beginsel aanwezig is, en door opvoeding later uitgroeit tot een volledig moraalbesef” zegt Anderson.

 

 

Wellicht ook interessant

uitlaten

We wandelen liever met een grote hond, tenzij de kinderen hem uitlaten

Honden. We hebben er met zijn allen een heleboel.

hondenhersenen

Hond herkent mens als hulp en referentie

Wat gebeurt er in de hersenen van je hond als hij je gezicht ziet?  Om het gedrag van honden beter te begrijpen is dit onderzocht aan de universiteit van Mexico door Laura Verónica Cuaya Retana.

bored dog

Hoog tijd om verveling bij dieren serieus te nemen

Bij dieren, ook honden, kijken we vaak naar wat we mishandeling noemen, het onthouden van verzorging, het toebrengen van pijn of zelfs de dood.