Gedrag nabootsen | Dogzine

Gedrag nabootsen

foto: pixabay.com

Rapid Facial Mimicry (RFM) staat in de wetenschap bekend als een automatische reactie om fysieke gebaren en gezichtsuitdrukkingen na te bootsen bij contact met anderen. Het zou de capaciteit weergeven zich in te leven in anderen door binnen een fractie van een seconde te spiegelen. Het bekendste voorbeeld is wel de wijze van spelen tussen moeders en baby’s. Niet alleen wordt hier het hoogste niveau van RFM gezien maar ook de snelste respons.

Tot nog toe was deze eigenschap alleen bij mensen en apen waargenomen, maar het onvrijwillige kopiëren van anderen wordt ook in honden gezien.
In de interacties tussen spelende honden bleek dat de speelsessies die gepaard gingen met RFM daar een gunstig effect van ondervonden. In zowel mensen als dieren blijken RFM-signalen als bijvoorbeeld aankijken gunstiger te werken wanneer er een wederzijdse band van vertrouwen is. Deze band wordt verstevigd door de oxyticine die vrijkomt hierdoor.

Het is nu gebleken dat oxyticine ook vrijkomt bij een band tussen honden onderling, een band die getriggered en bevestigd kan worden door het kopieergedrag RFM dat gezien wordt tijdens spel.

Het lijkt aannemelijk dat meer spel een snellere RFM zal stimuleren. Spelgenoten zullen steeds beter elkaar de kans geven te reageren en hierdoor ook met andere honden steeds beter leren adequaat te reageren op elkaars lichaamstaal.

Wellicht ook interessant

Basset Hound op de Winner 2016 in Amsterdam

Het gaat beter met de Basset Hound

In Engeland werd onlangs bekend gemaakt dat de Basset Hound dusdanig in gezondheid verbeterd is dat hij in een categorie geplaatst is waar de aandacht voor gezondheid minder extreem noodzakelijk is

Van der Steur

Houdverbod voor dieren wordt strenger

Tot nog toe was een houdverbod van dieren alleen een toegevoegde maatregel bij een andere opgelegde straf. Het gaat dan om extra aanpak van dierenmishandelaars.

eenzaamheid

Verdriet om een hond

Wie een geliefde verliest krijgt in de omgeving begrip en mededogen. Of het nu een ouder is of een kind, een vriend of een geliefde, verlies wordt begrepen en gerespecteerd.