Gedrag nabootsen | Dogzine

Gedrag nabootsen

foto: pixabay.com

Rapid Facial Mimicry (RFM) staat in de wetenschap bekend als een automatische reactie om fysieke gebaren en gezichtsuitdrukkingen na te bootsen bij contact met anderen. Het zou de capaciteit weergeven zich in te leven in anderen door binnen een fractie van een seconde te spiegelen. Het bekendste voorbeeld is wel de wijze van spelen tussen moeders en baby’s. Niet alleen wordt hier het hoogste niveau van RFM gezien maar ook de snelste respons.

Tot nog toe was deze eigenschap alleen bij mensen en apen waargenomen, maar het onvrijwillige kopiëren van anderen wordt ook in honden gezien.
In de interacties tussen spelende honden bleek dat de speelsessies die gepaard gingen met RFM daar een gunstig effect van ondervonden. In zowel mensen als dieren blijken RFM-signalen als bijvoorbeeld aankijken gunstiger te werken wanneer er een wederzijdse band van vertrouwen is. Deze band wordt verstevigd door de oxyticine die vrijkomt hierdoor.

Het is nu gebleken dat oxyticine ook vrijkomt bij een band tussen honden onderling, een band die getriggered en bevestigd kan worden door het kopieergedrag RFM dat gezien wordt tijdens spel.

Het lijkt aannemelijk dat meer spel een snellere RFM zal stimuleren. Spelgenoten zullen steeds beter elkaar de kans geven te reageren en hierdoor ook met andere honden steeds beter leren adequaat te reageren op elkaars lichaamstaal.

Wellicht ook interessant

App

Naast Pokemons nu ook jagen op hondendrollen

Dat hondenpoep irritatie nummer 1 is weten we al jaren. Vieze schoenen, banden en schoenen op straat, maar ook in openbare gebieden, parken en noem maar op.

strottenhoofd

JLPP, jeugdverlamming van het strottenhoofd

Het strottenhoofd is een onderdeel van het luchtwegsysteem. In het strottenhoofd vinden we de stembanden, de stemplooien en het strottenklepje (epiglottus).

de pups van willemijn

Willemijn is moeder van 10 prachtige pups...

Drie weken lang keken we mee met Willemijn, hoe haar buik groeide en groeide, hoe haar bewegingen trager werden. En, iets eerder dan verwacht, kondigden de pups zich aan.