Hond laat ouderen vaker bewegen | Dogzine

Hond laat ouderen vaker bewegen

oudere met hond

Recente onderzoeken laten zien dat het hebben van huisdieren, vooral honden, heel goed kan zijn voor de gezondheid van kinderen. Maar, zo blijkt uit nieuw onderzoek, juist ook ouderen kunnen profiteren van een hond. Want, zo blijkt, ouderen met een hond voldoen vaker aan de activiteitenniveaus die de Wereld GezondheidsRaad aanbeveelt.

In die richtlijnen staat dat mensen boven de 65 jaar tenminste 150 minuten per week actief bezig moeten zijn, waarbij actief staat voor gemiddeld inspannende bezigheden, eventueel vervangen door 85 minuten echt sportieve inspanningen. Het voldoen aan deze richtlijnen verkleint de kans op hartaandoeningen, diabetes, bepaalde vormen van kanker en depressies.

En ja, zo zeggen de onderzoekers, het hebben van een hond helpt om deze minimale hoeveelheid activiteit inderdaad te halen. Het verschil met eerdere onderzoeken was nu dat het niet ging om de resultaten die mensen zelf opgeven (en dus mogelijk wat geflatteerd zijn), maar om objectieve meetresultaten met behulp van een activPAL monitor. Dat is een op de dij aangebracht apparaatje wat het verschil kan meten tussen lopen, wandelen, of gewoon op de bank zitten.

43 Hondeneigenaren en 43 huisdierloze mensen ter controle werden gedurende drie weken voorzien van de monitor. Alle 86 mensen waren 65+.Gekeken werd in hoeverre mensen actief waren of lekker op een stoel zaten.

Hondeneigenaren bleken tenminste 22 minuten per dag meer te lopen dan de dierloze proefpersonen, en elke dag liepen ze ook nog eens ruim 2700 passen extra. Deze extra activiteit alleen is al voldoende om de richtlijnen van de WHO te evenaren. Ook bleken de hondeneigenaren in de “zit-periodes” minder lang te blijven zitten. Het totaal aan “zittijd” was overigens niet veel verschillend tussen hondeneigenaren en anderen.

Wat in het onderzoek niet duidelijk is geworden, is het oorzaak- of gevolgverhaal. Daarnaast waren alle proefpersonen vrijwilligers voor het onderzoek. Wellicht dat deze groep sowieso al actiever is dan anderen. Of er culturele verschillen zijn kon ook niet worden gemeten, het waren allemaal blanke Britten, geen mensen van een andere afkomst.tabel

 

Wellicht ook interessant

facebook screenshot

Keurmeesters opgeroepen afkeer van hondenvleeshandel te tonen

Met ”Yulin” net enkele dagen voorbij, het Koreaanse hondenvleesfestival Boknal voor de deur en nog ruim twee jaar te gaan tot de World dog Show in Shanghai is keurmeester Stanley Shen begonnen met

screenshot puppy for all

Oosteuropese fokkers nemen nu zelf puppenhandel in het westen over

Naast illegale import lijken Oost Europese handelaren nu een volgende bron van inkomsten te hebben gevonden in de puppyhandel.

onderzoeksfoto, courtesy Yale University

Je hond is veel te slim om jouw domme advies te volgen

Luistert je hond niet naar je?  Heel goed mogelijk dat hij vindt dat je onnodig en overbodige commando's geeft.