• Zwangere teven en verdoofde pups nieuwe smokkelmethodes

Zwangere teven en verdoofde pups nieuwe smokkelmethodes

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Zwangere teven en verdoofde pups nieuwe smokkelmethodes

zo, 03/17/2019 - 18:06

Puppysmokkelaars worden steeds inventiever in het smokkelen van pups vanuit vooral het Oostblok naar Engeland. Dat blijkt uit het laatste undercover-rapport van Dogs Trust over 2018. Hoewel het rapport vooral de smokkel naar Engeland bespreekt, is het niet ondenkbaar dat ook de smokkel naar landen als Nederland, België en Duitsland op dezelfde manier verloopt.

Voor 2018 ziet Dogs trust vier nieuwe trends.  Zo worden er steeds vaker hoogzwangere teven ontdekt, die over de grens worden meegenomen. Dogzine schreef hier in 2017 al over (zie Dogzine jaargang 1 nummer 1) maar wat toen nog incidenteel leek te zijn, wordt meer en meer gemeengoed. Voor de smokkelaars is het bijkomende voordeel dat de pups daadwerkelijk in het land van verkoop worden geboren, zodat de afgegeven paspoorten “echt” zijn en de moeder ook bij het nest aanwezig. Na de bevalling wordt de teef per kerende post terug gestuurd naar het Oostblok-land van herkomst. Helemaal illegaal is de handelwijze niet (alhoewel verwerpelijk), alleen in de laatste 10% van de dracht mag de teef niet meer vervoerd worden, de laatste 7 dagen zeg maar. De Europese regels stellen “Transport van drachtige teven, katten en/of pups, kittens is alleen toegestaan als het in het belang is van moeder of pups.”

Een tweede trend is het verdoven van de pups. Als de pups namelijk “slapen” is de kans op ontdekking groter. Bovendien zijn ze makkelijker te verstoppen als ze niet bewegen. Dierenartsen (in het Oostblok) lijken de verdovingsmiddelen maar al te makkelijk te verkopen.

Steeds meer landen buiten de EU kunnen via illegale kanalen in vooral Roemenië en Bulgarije Europese hondenpaspoorten kopen, waarmee dieren uit zogenaamde “derde landen” (onveilige landen qua gezondheid) toch van Europese afkomst lijken te zijn. Deze mogen namelijk zonder enige extra controle vrij verkocht worden door de hele EU.

Ook worden er steeds meer grotere rassen gesmokkeld. De trend dat het vooral kleinere honden (Franse Bul, Mopshond, Cavalier, Teckel etc) waren lijkt voorbij. Waarbij moet worden opgemerkt dat het veelal de rassen die wel bekend staan als “vechtrassen” zijn, dus vermoedelijk ingezet worden voor hondengevechten. Een industrie, die, zo bleek eerder deze week uit een Nederlands onderzoeksrapport en enkele maanden geleden uit een Engels onderzoeksrapport,  veel groter is dan menigeen denkt. In 2017 werden bij de Engelse grens zo 13 American Bulldogs en 27 Cane corso’s, allen volledig gecoupeerd, aangetroffen.


 


De undercover onderzoekers bezochten diverse landen. In Servië (derde land) troffen ze o.a. een fokker die beweerde een internationale keurmeester te zijn (onbekend is of hij FCI of anders bedoelde) die zijn pups wel met een Hongaars of Bulgaars paspoort wilde leveren. Bij meerdere fokkers werden EU-paspoorten aangeboden.  “Met with a Serbian vet (who had been recommended by a breeder) who sold our investigators two Bulgarian passports for €35 (£31) and also microchips without even seeing the puppies.” Overigens gaan de Servische pups nog niet vaak naar Nederland of België, eerder naar Duitsland, Engeland, Scandinavië en Italië.

Dogs Trust deed ook (opnieuw) onderzoek in Hongarije. Na de schokkende resultaten uit 2014 leek de situatie daar alleen maar erger geworden.  Paspoortgegevens werden eerder routinematig dan incidenteel vervalst om zo de pup “ouder” te maken (ouder dan 15 weken). Entingsgegevens bleken vals, of entingen zoals rabies waren wel gegeven, maar met zeven weken. Dierenartsen gaven gezondheidsverklaringen af voor nog niet eens geboren pups etc.  “One large scale breeder who claimed 400 puppies a week were exported out of Hungary to Spain from breeders in his town.”

 

bron

Dogs Trust 2018

Alle vier de rapporten

dossier