• Mogelijk levenslang voor heroïnesmokkel in pups

Mogelijk levenslang voor heroïnesmokkel in pups

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Mogelijk levenslang voor heroïnesmokkel in pups

do, 05/03/2018 - 12:27

Het heeft even geduurd, maar ruim 12 jaar nadat hij zijn misdaad beging staan een dierenarts uit Colombia nu voor het gerecht in New York.

De man wordt  er van beschuldigd in 2005 bijna drie kilo (vloeibare) heroïne te hebben gesmokkeld die hij chirurgisch in de buik van 6 pups implanteerde. De bedoeling was om de heroïne zo vanuit Colombia de Verenigde Staten binnen te smokkelen.

De praktijken van de dierenarts kwamen aan het licht toen de politie een inval deed op de boerderij waar de man werkte in het beruchte gebied Medellin in Colombia.  Zelf wist de dierenarts, Andres Lopez Elorza (38) te ontkomen, en bleef hij 8 jaar op de vlucht voor zowel de Colombiaanse als de Amerikaanse politie. Uiteindelijk liep hij tegen de lamp in Spanje, hij werd in de stad Lugo in de Spaanse provincie Castilië  gearresteerd. De beslissing over zijn uitlevering aan de VS duurde daarna echter nog meerdere jaren, zodat Elorza afgelopen maandag pas in de VS aankwam. Daar werd geen tijd verspild, de man stond direct al voor de rechter, waar hem een mogelijk levenslange gevangenisstraf (maar in ieder geval minimaal 10 jaar) boven het hoofd hangt wegens drugssmokkel en het in diskrediet brengen van zijn status als dierenarts.

Elorza zou overigens meerdere malen dezelfde manier hebben gebruikt om drugs te smokkelen, en kreeg al bekendheid binnen het circuit voor zijn vervoermethode. Bij aankomst in de VS werden de pups dan weer opengesneden om de heroïne te verwijderen. Daarbij stierven de pups. Om hoeveel honden het in totaal ging is niet bekend.

Openbaar aanklager Richard Donoghue was er klaar mee: “Dogs are man’s best friend and, as the defendant is about to learn, we are drug dealers’ worst enemy”, zo liet hij Elorza vast weten.


Van de tien pups in totaal die in 2005 werden aangetroffen wisten er vijf weg te lopen, drie overleden aan een tijdens de operatie opgelopen infectie en twee werden geadopteerd. Eén van die twee werkte daarna overigens als drugshond bij de Colombiaanse politie.

Elorza verklaarde onschuldig te zijn.

bron

Spiegel

Associated press