• Nieuw kleurgen gevonden bij de hond

Nieuw kleurgen gevonden bij de hond

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Nieuw kleurgen gevonden bij de hond

za, 10/21/2017 - 15:07

Onlangs verscheen er een onderzoek waar de liefhebbers van kleurgenetica bij de hond erg enthousiast over waren, en terecht: er is een nieuw kleurgen gevonden bij de hond! Voor het onderzoek is gekeken naar een “familie” keeshonden. Het ging om een zwarte reu die een witte teef dekte. Daaruit werden zes pups geboren, drie zwarte en -tot ieders verbazing- drie pups met een zeer lichtbruine vacht, zeer licht gepigmenteerde slijmvliezen en neuzen en blauwe ogen.

Bij het opgroeien werd de kleur van de vachten iets donkerder en de ogen werden groenachtig, terwijl de nestgenoten volgens verwachting zwart waren en bleven, en donkerbruine ogen hadden. Wat was hier aan de hand?

Er werd uitgebreid onderzoek en de resultaten waren verbluffend. Voor het eerst lijkt hier een genetisch bewijs voor een vorm van oculocutaan albinisme bij de hond te zijn gevonden.Oculocutaan wil zeggen dat er een aantasting is van ogen, huid en haar, albinisme verwijst naar een uiterlijk waarbij pigmentatie verminderd aanwezig is, zoals in dit geval, of soms zelfs helemaal afwezig. Een uitgebreid onderzoek volgde, dat onlangs werd afgesloten met een publicatie.
Het lijkt erop dat met de resultaten een doorbraak is bereikt in de zoektocht naar het verantwoordelijke gen voor de plotselinge verdunning in kleuren terwijl daar op het bekende D-locus geen aanwijzingen voor zijn.

Hoe het precies zit is een ingewikkeld verhaal…   Het staat uitgebreid in de komende editie van Dogzine, het november/decembernummer. Niks missen, kijk hier voor een abonnement of het bestellen van een los nummer.


bron

M. Caduff et al, 21-9-2017