• hond

Honden zien kleuren... en reageren er ook op

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Honden zien kleuren... en reageren er ook op

zo, 07/10/2016 - 20:43

Zien honden nu wel of niet in kleur of bekijken ze de wereld in zwart-wit?  De meningen daarover waren nogal verdeeld, maar recent Russisch onderzoek heeft aangetoond dat honden wel degelijk kleuren kunnen onderscheiden, en deze kleuren ook daadwerkelijk gebruiken. Dus, niet alleen kleur kunnen zien maar ook –min of meer- begrijpen en hun handelen daarop kunnen afstemmen. Het onderzoek was weliswaar klein, er werden acht honden gebruikt, maar simpel. Iedereen met een kleurenprinter kan het onderzoek gewoon met de eigen hond nadoen.

Mensen zien kleuren doordat ze in hun oog drie soorten kegels, kegelvormige cellen, in het oog hebben. Er zijn 3 soorten kegeltjes, elk met een verschillende soort fotoreceptor. De drie verschillende fotoreceptoren reageren elk op een andere golflengte van licht, elk met zijn eigen optimale golflengte. Dit zorgt ervoor dat mensen trichromatisch zicht hebben, wat betekent dat we drie golflengtes onderscheiden, en aan de hand van het verschil tussen die golflengen andere kleuren kunnen zien.  Kegels die reageren op korte golflengtes zien vooral violet, de middenlengtes zien groen, de langere golflengte-kegeltjes zien (diep)rood. Honden daarentegen, hebben niet drie, maar slechts twee soorten kegeltjes, fotoreceptoren dus, ruwweg te vergelijken met mensen die rood-groen-kleurenblind zijn (en ook maar twee soorten kegeltjes hebben). De kleuren die honden dus zien missen felheid, en zijn opgebouwd uit de combinaties van geel en blauw (zie afbeeldingen).

Zelfs als honden dan kleuren zien, reageren ze dan ook op die kleuren? Ja, zo toonde het Russische onderzoek aan. De onderzoekers begonnen met het maken van twee verschillende kleur-vellen, een donkergele en een lichtblauwe, waarbij de hond dus zowel kon reageren op de kleur (geel of blauw) als op de helderheid, de indicator waarvan men tot nu toe dacht dat de trigger was voor de hond. Elke hond kreeg twee dozen voor zich, een die makkelijk te openen was, en een die goed dicht zat. In beide dozen lag rauw vlees, iets wat de hond graag wilde hebben.

De hond mocht slechts eenmaal kiezen, en dat meerdere keren per dag. Zo leerde de hond dat –bijvoorbeeld- het vlees achter het lichtblauwe papier lag. Oftewel helder en blauw. Door verschillende honden te kiezen werd uitgesloten dat het een rasspecifieke manier van kijken was.

Vervolgens kreeg de hond twee nieuwe “kleuren”, donkerblauw dus wel blauw, niet helder) en lichtgeel (wel helder, niet blauw). Zou de hond vooral kiezen op helderheid, zou hij in dit geval voor geel gaan, zou de hond voor kleur kiezen, werd het dus blauw.

Uiteindelijk bleken alle (acht) honden in de tweede testopzet te kiezen voor de kleur, en niet voor de helderheid. Zes honden deden dit gelijk, twee honden hadden even wat meer moeite, maar een van de twee had uit zichzelf al een probleem met leren. Hiermee –aldus de onderzoekers- is aangetoond, al is het op kleine schaal, dat honden goed kunnen onderscheiden en beslissen gebaseerd op kleur. In hoeverre dat ook opgaat als de kleuren minder verschillen, of de hond dan wel op helderheid kiest, is nog wel de vraag. In ieder geval biedt deze studie ook weer ruimte voor trainers om hun methodes te variëren.

Kleurschema-afbeeldingen, Wikipedia Commons


bron

Colour cues proved to be more informative for dogs than brightness